Víc nákupů a uklízení. Koronavirus naplnil kontejnery papírem a oblečením

21. červenec 2020 08:45

Koronavirová krize má jeden nečekaný dopad. Některá města na Orlickoústecku řeší problémy s přeplněnými kontejnery. Nejvíc je papíru. Od vypuknutí epidemie si totiž lidé oblíbili doručování zboží až domů. A papírové obaly, kterých se potřebovali zbavit, se u kontejnerů hromadí ve velkém.  

„Dlouhodobě je cena papíru nepříznivá a zároveň si lidé zvykli v krizi posílat zboží zásilkovými službami, takže se rozpoutal zásilkový prodej,“ říká vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu v Ústí nad Orlicí Tomáš Kopecký.

Obliba doručování zboží až domů podle něj přetrvává i po skončení nouzového stavu: „Lidé si na to hodně zvykli, takže teď je přebytek papíru, velké množství obalového materiálu, který nám zůstává v kontejnerech, které jsou přeplněné. Lidem se obecně dnes nevyplatí dávat papír do sběren, takže končí v městských kontejnerech“

Koronavirový úklid

Období vládních opatření mělo v Ústí nad Orlicí zřejmě vliv i na naplněnost kontejnerů s textilem. Doteď se nedaří jejich kapacitu uhlídat. „Lidé byli doma, takže více uklízeli, vytřiďovali sezónní oblečení a zároveň firmy, které zpracovávají šaty, tak byly pozastavené. Zpracovatelský průmysl se zastavil. Chtěli bychom, aby byli občané trpěliví, prostě to nějakým způsobem řešíme a máme kapacitní problémy,“ říká Kopecký.

Čtěte také

Nárůst množství odpadu po vyhlášení nouzového stavu zaznamenali i v České Třebové, a to v podobě obalových materiálů ze zásilkového prodeje, ale také v množství nepotřebných věcí, které lidé odváželi do sběrného dvora.

„Měli čas na to, aby si doma nebo v garážích uklidili, případně na zahrádkách a podobně,“ říká odpadový hospodář městských technických služeb Josef Halbrštát.

Zatímco na sběrný dvůr už tolik lidí nejezdí, papíru je pořád hodně. Podle Halbrštáta je to také tím, že podnikatelé zneužívají veřejné kontejnery. „V dnešní době spadla cena papíru do mínusových částek, takže my když někomu dáváme papír, tak za to musíme platit, podnikatelé taky, takže to zneužívají a snaží se to dávat do systému, který je určen pro občany.“

Cena za odkup starých časopisů a novin je v současné době v haléřových částkách za kilogram. Papírové kartony sběrny obvykle přijímají zdarma nebo za poplatek.

Spustit audio

Související