Víc vody = víc nebezpečí. Úměra platící pro nezkušené vodáky. Důležité je umět včas zastavit

21. červenec 2021

Pro vodáky jsou na řekách výborné podmínky, ještě minulý týden vlivem přívalových dešťů byly spíše pro zkušené vodáky. V těchto dnech vody ubývá a řeky začínají vyhovovat i rekreačním vodákům. Některé úseky řek ovšem mohou být stále ojediněle hůře sjízdné pro nezkušené vodáky kvůli popadaným stromům. 

Předseda asociace vodní turistiky a sportů a zároveň majitel půjčovny lodí v Náchodě Petr Ptáček radí v naší radioporadně všem milovníkům vody a vodáctví.

Čtěte také

Kam si vyrazit na vodu, kdy neriskovat, je mělká voda bezpečná a co dělat, když se takzvaně cvakneme? Sjíždět řeky je neopakovatelný zážitek. Platí tady rovnice: víc vody = víc nebezpečí?

„Tato rovnice platí především pro začínající vodáky, kteří ještě neumí pořádně loď ovládat. Protože větší voda má rychlejší proud a pokud se objeví nějaká nenadálá překážka, tak je zapotřebí před ní včas zastavit. Na řekách mohou být nyní padlé stromy a pokud někdo neumí loď ovládat, tak se může dostat do nebezpečné situace a vplout pod strom."

Nejdůležitější je umět loď zastavit?

„Řekl bych, že nejdůležitější je umět loď řídit a zastavit si vždy tam, kde potřebuji."

Když neumíte loď ovládat, je vhodné jet nejprve se zkušeným vodákem, který vám vše prakticky ukáže a naučí vás i techniku pádlování.
Petr Ptáček, předseda Asociace vodní turistiky a sportů

Jak se zachovat, když se člověk dostane do nějaké složité situace, například ho nechce pustit vodní válec?

„Nejlepší je vůbec se do takové situace nedostat. To znamená, pokud si nejsem jistý, vždy bych se měl jít napřed podívat na samotný jez nebo zkrátka když někam nevidím. Tam se rozhodnu, jestli mám vodu sjet. Pokud nevím, tak loď chytnu a přenesu. Je to vždy bezpečnější a někdy i rychlejší."

Čtěte také

„Jestliže se ale už do nějaké nebezpečné situace dostanu, tak je nejlepší snažit se co nejvíc si lehnout na vodu, aby tělo bylo v jednom proudu. Protože dole u dna nám funguje jeden proud a nahoře na hladině druhý proud. To si málokdo uvědomuje. Takže když se budete snažit ve vodě postavit, tak vás to bude neustále přetáčet. A ideální je snažit se plavat šikmo ke břehu, aby vám někdo pomohl."

„Řek vhodných k plavbě je hodně. Ale je dobré vždy znát jejich specifické podmínky. Například v našem regionu je Orlice hodně navštěvovaná, ale máme tady i takové skvosty, jako je Labe u Dvora Králové okolo Kuksu."

Čtěte také

Jsou nějaké zásady, které by měl každý vodák znát a dodržovat?
„To není úplně jednoduché. Když sedneme do lodi, je to pro nás cizí a jiné prostředí. Nepohybujeme se tam tak často, takže je dobré si vše předem natrénovat. Umět především loď ovládat. Pokud to neumím, tak je vhodné jet nejprve s nějakým zkušeným vodákem, který vám vše prakticky ukáže a naučí vás i techniku pádlování."

„Když já někoho učím, tak si ho možná paradoxně posadím dozadu na kormidlo. A řídím si loď zepředu, protože to jde daleko jednodušeji. Ovšem existují různé techniky, jak někoho dobře naučit řídit loď."

Pavla Kindernayová a Petr Ptáček ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Petrem Ptáčkem o záludnostech vodáctví si můžete poslechnout v našem audioarchivu:

Spustit audio

Související