Více než obrovskou klec, potřebují arové a kakaduové vaši lásku a čas

20. duben 2019

Přemýšlíte o koupi velkého papouška a nevíte, pro kterého z nich se rozhodnout? Co budete potřebovat? Zkušenosti nebo minimálně představu, co takový chov obnáší, samozřejmě peníze a hlavně: hodně času. O papoušcích jsme natáčeli s Vlaďkou Čarkovou a Pavlem Klikou z papouščího parku na pražském Šeberově.

Pokud se rozhodnete pořídit si velkého papouška, měli byste mít zkušenosti s chovem menších papoušků, třeba andulek. Nebo dostatek informací a rad od zkušenějších chovatelů, abyste věděli, co chov velkého papouška obnáší.

 

Pro papouška budete potřebovat klec (přibližně o rozměrech 1x1x1,90 na výšku) z dostatečně silného drátu. A hlavně hodně času, abyste se mu mohli denně věnovat. „Klec papoušek považuje pouze za svou ložnici, rozhodně tam nemíní trávit celý den,“ směje se Vlaďka Čarková. Papoušci vyžadují hodně pozornosti a vaši aktivní účast na společně stráveném čase. Papouška můžete nosit na rameni, cvičit přílety, učit ho novým věcem. Velcí papoušci se rádi předvádějí, mají rádi chválu. Emoce je pro ně větší odměnou než pamlsek. Ale pozor. Ara nebo kakadu mají pevný stisk nohou, ostré drápy, které se musí správně ošetřovat, a mají velkou sílu v zobáku. Velký papoušek není pro každého.

Na volno mohou za příznivé teploty papoušci létat ve venkovní voliéře. Voliéra musí mít zázemí, kde se papoušek schová před sluncem nebo nepřízní počasí.

A pro kterého papouška se rozhodnout? Kakadu je mazlivý, chce podrbat, pohladit, nosit na rukou, vzít na zahradu, na procházku (používají se kšíry, podobné jako u miminek, aby papoušek z ruky neulétl). Ara má také rád procházky, ale mazlení neocení, krásně barevný papoušek je zato velmi inteligentní. Kdo chce, aby mu papoušek hodně mluvil, pořídí si žaka. Výborného imitátora zvuku, který dokáže napodobit také lidský hlas a jakoukoliv řeč.

„Když sledujete chování papouška, dovedete lehce odvodit, co potřebuje,“ říká Pavel Klika. Pokud s nimi žijete nějaký čas, přesně víte, co si papoušek myslí. Když uvidíte papouška, kterému se rozšiřují a zužují zorničky, značí to, že je papoušek rozčílený, raději nehladit. Mohl by vás klovnout. Rozzlobení arové zase vydávají varovné zvuky.

Nejlevnější s výše jmenovaných je žako, musíte ovšem zvážit, zda si na žaka troufnete. Žako je inteligentní a často se stává ‚šéfém‘ domácnosti. „Žako si koriguje chování lidí, ve správnou chvíli udělá něco, na co lidé zareagují tak, jak on si přeje,“ popisuje Pavel Klika.

Kakadu vás vyjde na asi 20 tisíc, od chovatele i levněji. Nejdražší jsou ara hyacintový a kakadu palmový, jejich ceny se mohou pohybovat v řádech statisíců. A ti jsou také nejnáročnější na stravu a péči.

Papoušky krmíme zrním pro velké papoušky, ovocem, zeleninou, milují ořechy, mají rádi vajíčka. Potřebují okusovat čerstvé větve, jinak ohryžou nábytek. Dobré jsou pro ně sépiové kosti, minerálové a vitaminové doplňky. Dvakrát nebo třikrát denně by měli mít k dispozici čerstvou vodu.

 Už při výběru papouška věnujte velkou pozornost tomu, zda je papoušek zdráv. Některá mláďata bývají vážně nemocná a pak mají malou šanci přežít. Papoušek by měl mít nebo si nechte udělat odběry na: DNA – pro určení pohlaví, PBFD (cirkoviróza papoušků, onemocnění zobáku a peří), APV (různé nebezpečné viry), chlamydie – ta je přenosná na člověka. V průběhu jejich života bedlivě sledujte zdraví papoušků, ohrozit je mohou i běžná lidská nachlazení, rýma, kašel, viróza, angína, chřipka.

A kolika let se při správné péči dožijí? Žako přibližně 50 let, arové 80 až 100 let, u kakadu záleží na druhu, většina 30 až 40 let, ale kakadu molucký až 80 let. Pokud si myslíte, že tady tak dlouho nebudete, můžete se o papouška postarat jen jako o miminko do doby, než bude mít potřebu hnízdit. Pak si najde mezi papoušky u jiných chovatelů nevěstu nebo ženicha a tam už zůstane. Aby na vás papoušek nebyl příliš fixovaný a připravil se na život v hejnu, je lepší pořídit si papoušky dva.

Spustit audio