Letecká podpora a 160 tun vápna. Začala dezinfekce rybníka Buňkov

21. listopad 2018 08:00

Padesátihektarový rybník Buňkov u Přelouče pokryla bílá vrstva. Nejde o sníh, ale o vápno, kterým rybáři plochu desinfikují kvůli nedávné virové nákaze ryb. S aplikací vápna jim pomáhá vrtulník.

Ryby v rybníce nedávno nakazil herpes virus a rybáři museli vybít celý chov.

Vrtulník je ve vzduchu a muži oblečení do speciálních kombinéz a s plynovými maskami na hlavě na lano připevňují takzvanou násypku, ve které je zhruba 800 kg nehašeného vápna.

„Až se to vyvápní, máme podle mimořádného opatření, které nám napsala veterinární správa, minimálně šest týdnů ponechat rybník ladem,“ říká hospodář přeloučských rybářů Karel Němec.

Rybník bombardují tuny vápna

Vrtulník zamíří nad rybník o velikosti asi 50 fotbalových hřišť a dno bombarduje vápnem. „Podle mimořádného veterinárního opatření máme předepsanou dávku 3 tuny nehašeného vápna na hektar,“ doplňuje Němec.

Vápnění rybníka by podle pilota Kamila Kolíska mělo trvat tři dny. Posádka zvolila nový postup s delším lanem, než je obvyklé. Díky tomu se vápno nedostane do vrtulníku a také se omezí vliv větru od vrtulníku na osádku, která je na zemi.

Vrtulník přilétá pro další náklad nehašeného vápna, kterým specializovaná firma dezinfikuje rybník Buňkov

Škody v souvislosti s nákazou vyčíslili rybáři na 7 milionů korun. Další 1,7 milionu korun bude stát samotné vyvápnění rybníka.

Karel Němec věří, že už na jaře budou moci nasadit nové ryby. Předchozí chov nakažený herpes virem museli rybáři vybít. 90 tun ryb šlo na porážku.

autor: Ondřej Wolf

Související