VIDEO: Lucie Bílá je jednou z kmoter knihy o Ježíškových vnoučatech

11. leden 2019

Nejsilnější příběhy Ježíškových vnoučat ukazuje nová kniha. Projekt Českého rozhlasu už druhým rokem pomáhá osamělým seniorům. Nejen o Vánocích. Tým Ježíškových vnoučat společně s kmotry ve čtvrtek novou knížku pokřtili v budově Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské ulici.

Knihu Příběhy Ježíškových vnoučat pokřtila například zpěvačka Lucie Bílá, která projekt podporuje už od prvního ročníku. Mezi dalšími kmotry byla Jana Úlovcová, provozní manažerka Slevomatu, přes který se mohla Ježíškova vnoučata skládat na dražší dárky pro seniory, například na elektrický vozík.

Příběhy, které zůstanou

Ten ve středu dostala paní Daniela, která ve čtvrtek knížku také pokřtila. Poprvé po roce se dostala snadno ven z domu právě díky tomuto dárku. A takových příběhů jsou v nové knize desítky.

Knížka Příběhy Ježíškových vnoučat je tak vzpomínkou pro všechny i na všechny, kteří se do projektu zapojili.

„Teď už na Ježíškova vnoučata věřím.“ 91letá Elíza dostala novou mikrovlnku

Předávání daru v liberecké nemocnici. Kromě mikrovlnné trouby dostala paní Elíza i bonboniéru

Ježíškova vnoučata splnila v roce 2018 skoro 1900 přání. Další právě plní. Dárky a zážitky si babičky a dědečkové užili nejen v domech seniorů a v domech s pečovatelskou službou, ale třeba i v nemocnicích – jako v té liberecké.

Knihu sepsali duchovní rodičové projektu Ježíškova vnoučata Olga Štrejbarová a Martin Ondráček. Vydalo a distribuuje ji vydavatelství Radioservis a stojí 269 korun.

Radost v domovech seniorů

Projekt Ježíškova vnoučata vznikl na podzim roku 2016. Novinářka Olga Štrejbarová si při natáčení uvědomila, že opuštění lidé tvoří často až třetinu obyvatel domovů pro seniory. Vánoční dárek nedostali mnohdy roky a období svátků pro ně bylo spíš časem prázdnoty než radosti. Rozhodla se to změnit.

Projekt v roce 2017 zaujal i Český rozhlas, který se poprvé spojil se sociálními pracovníky domovů. Ti pak sepsali s klienty jejich vánoční přání, kterých nakonec byly tisíce. A přesně tolik bylo třeba lidí, aby je dokázali splnit.

autoři: mag , pj | zdroj: iRozhlas
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.