VIDEO: Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zemřeli dva lidé

22. březen 2019 12:04

U Slavoňova na Náchodsku se dopoledne zřítil malý vrtulník. Dva lidé, kteří v něm cestovali, pád nepřežili. Podrobnosti zjišťoval přímo na místě neštěstí reportér Václav Plecháček.

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku dnes dopoledne zemřeli dva lidé. Vrtulník havaroval uprostřed pole asi 150 metrů od posledního obytného domu v obci. Po dopadu začal hořet, zbyly z něj jen trosky.

„Čumákem zrovna střemhlav šel dolů,“ popisuje nehodu Josef Suchánek, který se na padající vrtulník díval z okna svého domu.

Podle něj nechybělo mnoho, aby stroj spadl do obydlené části.
„To letělo tady nad námi a stačilo opravdu jen trochu a bylo to tady na baráku.“

Podle dalšího ze svědků, Pavla Švorce, vydával vrtulník těsně před nehodou podivný zvuk.
„Pak chvíli nic a potom rána. To jsem už vyběhl ven a už jsem to viděl kousek od plotu.“

Na cestě ke svému domu našel Pavel Švorc bundu s logem královehradecké soukromé společnosti DSA. Ta nehodu svého stroje potvrdila. Šlo o výcvikový let.

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zemřeli dva lidé

„Vrtulník začal po pádu hořet. Místní lidé se snažili hasit pomocí hasicích přístrojů, nicméně to nebylo účinné. A hasiči požár uhasili pomocí vysokotlakého proudu vody,“ vysvětluje mluvčí krajských hasičů Martina Götzová. Její kolegové našli v troskách dvě těla.

Příčina nehody zatím jasná není, podle Ondřeje Moravčíka z Krajského ředitelství policie se nepotvrdily prvotní informace, že by vrtulník ještě ve vzduchu explodoval.
„Policejní psovodi prohledávají nejbližší okolí a zjišťují, zda nedošlo před pádem vrtulníku ještě například k odlomení nějakého kusu materiálu.“

Při pádu malého vrtulníku u Slavoňova na Náchodsku zemřeli dva lidé

Na místo přijeli zástupci Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Právě oni by měli určit, kvůli čemu vrtulník havaroval.

Až vyšetřování dokončí, začnou hasiči s likvidací vraku. Pomáhat jim v tom bude automobilový nosič kontejnerů s hydraulickou rukou. S jeho pomocí trosky vrtulníku naloží.

Související