VIDEO: Světový unikát z Žirče, barokní zvonový klavír z roku 1732, ožije na koncertech

13. prosinec 2018 10:02

Milovníci hudby budou mít v příštím roce možnost na několika místech republiky vidět a především slyšet světový unikát, barokní zvonový klavír z roku 1732. Zvonkohra je součástí mobiliáře kostela sv. Anny v Žirči u Dvora Králové nad Labem, nově by se měl ojedinělý nástroj objevit například v pražském Rudolfinu, v Brně nebo Znojmě. 

V kostele svaté Anny v Žiči u Dvora Králové nad Labem se sešli hudební odborníci a zjišťovali, jestli je možné místní unikát, zvonkohru z osmnáctého století, sladit s barokním orchestrem.

Tři staletí starou zvonkohru dostali místní jezuité darem od hraběte Šporka. Nedávno zrestaurovaný nástroj zatím mohli lidé slyšet pouze při návštěvě kostela v Žirči, teď si ho chce pro svá vystoupení půjčit Czech ensemble Baroque.

„Jde vlastně o orchestr, sbor a sólisty, kteří se věnují takzvané autentické interpretaci barokní a klasicistní hudby," vysvětluje umělecký vedoucí a dirigent souboru Roman Válek.

Na zvonkohru se přijel do Žirče osobně podívat a hlavně posoudit, jestli bude s ostatními nástroji ladit. Problém je totiž v teplotě, při které by se zvonkový klavír používal. Zatímco v kostele je 5 až 8 stupňů celsia, v koncertních sálech může být třeba i o 20 stupňů víc.

„Ty zvonky hrají hodně vysoko. Jde o to, jestli to bude pro ucho posluchače znít nepřirozeně, nebo to bude ještě v nějaké toleranci," říká varhaník Tomáš Flégr.

Světový unikát z Žirče, barokní zvonový klavír z roku 1732

Zvonový klavír má dvě části, klávesy hrají na hrací kameny, pedály ovládají zvonce ve speciální věži.

Sladit zvonkohru s ostatními nástroji bude podle odborníků možné

Varhaník i dirigent berou do ruky ladičky a začínají s měřením. Nejsou si ale jisti, jak se bude zvonový kámen chovat při vyšší teplotě. Proto ho demontují a odnáší do tepla.

Zhruba po hodině a dalším provedeném měření mají jasno. Barokní zvonkohru by mělo být možné sladit s ostatními nástroji.

Světový unikát z Žirče, barokní zvonový klavír z roku 1732

Podle Jana Staňka, projektového manažera Domova svatého Josefa, pod který kostel se zvonkohrou patří, tak už zbývá jen dohodnout podmínky zapůjčení vzácného nástroje.
„Řeší se finanční záležitosti. A jestli je vůbec možné takto cenný nástroj někam přemístit. Jakým způsobem, jak by byla doprava a tak dále."

Pokud se nic nezkomplikuje, poprvé by lidé měli zvonkohru společně s barokním orchestrem slyšet 16. ledna 2019 v Besedním domě v Brně.

Související