VIDEO: Útěk lva a dvou tygrů. Zasahoval i policejní vrtulník. Jak se dostala zvířata z klece?

17. červenec 2018 10:00

Je technicky nemožné, aby utekli sami - možná jim někdo pomohl. To říká majitel Bioparku ve Štítu u Chlumce nad Cidlinou, ve kterém utekli dva tygři a jeden lev. Po odchycení šelem případ šetří policie. 

V pondělí 16. července krátce před 10 hodinou dopoledne v Bioparku Štít na Hradecku utekli dva tygři a jeden lev. Na místo okamžitě vyjelo 8 policejních hlídek, zásahová jednotka, vrtulník a zdravotnická záchranná služba. Občany Klamoše a blízkého okolí policie varovala a požádala, aby neopouštěli svá bydliště.

Vrtulník přistál ve vedlejší vesnici a byl připraven ke vzlétnutí, pokud by zvířata opustila areál. Policisté zajišťovali okolí a čekali na příjezd veterinářů.

Jelikož jeden veterinář byl ze Dvora Králové nad Labem, druhý z Mělníka a třetí ze Všestar, museli dva vzdálenější doprovázet dopravní policisté, aby se na místo dostali v co nejkratší době.

Když byli všichni tři veterináři na místě, připravili si uspávací injekce a za doprovodu policistů se přesunuli asi do 15metrové vzdálenosti od zvířat. Všechna tři zvířata se podařila uspávacími injekcemi najednou zasáhnout a postupně usínala.

Okolo 12:30 zvířata spala a mohla se po prohlédnutí veterináři pomocí plachet přesunout zpět do klecí. O hodinu později již byla zvířata v klecích, kde se opět postupně probouzela. Nejdříve se probudili dva 13letí tygři usurijští a 10letý lev pustinný si pospal o pár minut déle.

Útěk lva a dvou tygrů z Bioparku Štít na Hradecku

Dle prvotní informace od majitele k útěku zvířat mohlo dojít tak, že si sama uvolnila jistící páčku u klece. Na místo byl přivolán kriminalistický technik, který místo ohledal. V současné chvíli policie prověřuje, zda došlo k nějakému protiprávnímu jednání a jak se zvířata dostala ven.

Majitel zvířat policistům poděkoval za rychlost, statečnost a výbornou spolupráci. Celá akce proběhla hladce a hlavně se obešla bez zranění.

autoři: Milan Baják , por. Iva Kormošová , ova
Spustit audio