Víkend otevřených zahrad nabídne výjimečné zážitky. Kam vyrazit v Pardubickém kraji?

7. červen 2021

Běžně nepřístupné zahrady se začaly otevírat veřejnosti v roce 1998 ve Velké Británii. Brzy se tato tradice ujala po celé Evropě. První tři zahrady se otevřely v České republice pod záštitou Národního památkového ústavu v roce 2010. Tento víkend jich můžete navštívit více než dvě stě.

Otevřené zahrady mají jedno společné. Jejich návštěva není lidem běžně dostupná. V Pardubickém kraji se můžete tento týden zajet podívat na třináct míst.

Ve Slatiňanech nahlédnete do skleníků

Například zámecká zahrada ve Slatiňanech zcela výjimečně otevírá i skleníky a zásobní zahradu, kde se předpěstovávali rostliny do zámecké zahrady. 

„Zásobní zahrada ve Slatiňanech bude lidem otevřená poprvé v historii a budou po ní provázet zkušení zámečtí zahradníci,“ slibuje kastelán slatiňanského zámku Jaroslav Bušta.

Program v neděli dopoledne od 9:00 do 12:00 hodin je určen pro rodiny s dětmi, můžete si tam s nimi vytvořit i 3D model zámeckého parku.

Zámek ve Slatiňanech má za sebou zásadní proměnu

„Prohlídek pro dospělé se ujmu sám a budu mluvit o historii a rekonstrukci zahrady podle dobových fotografií z konce 18. století,“ zve do Slatiňan kastelán Jaroslav Bušta. Komentované prohlídky pro dospělé budou v 10:00 a ve 14:00 hodin.

Zámecká zahrada v Chroustovicích

Chroustovice leží na silnici mezi Vysokým Mýtem a Chrudimí. Na tamním zámku sídlí odborné učiliště, proto není běžně přístupný. Výjimkou jsou prohlídky během letních prázdnin a také tento víkend, kdy je možné vidět osově souměrné barokní zahrady i zázemí zámku.

Prohlídka s průvodcem Jiřím Drbalem a muzejnicí Soňou Krátkou bude v neděli ve 13:00 a v 15:00 hodin.

Hrochův Týnec: dva v jednom

Na zámku v Hrochově Týnci byl po roce 1945 zřízen Dětský domov se školou a Středisko výchovné péče. Město získalo zámek i zahradu do své péče teprve v roce 2010. Objekt prošel velkou rekonstrukcí. Jak se dílo podařilo, můžete zjistit během tohoto víkendu.

„Je to opravdu krása, bude to slavnostní otevření celého areálu, naprosto výjimečná situace,“ míní muzejnice Soňa Krátká. 

Zahrada o rozloze 3,7 ha je situovaná převážně jihovýchodně od zámku. Terasa před východním průčelím zámku je uzavřena balustrádou, při severní bráně roste památný strom, mohutná lípa. 

Komentované prohlídky zámku a zahrady v Hrochově Týnci jsou naplánované na pátek, sobotu a neděli. V pátek od 13:00 do 15:00 hodin, v sobotu a v neděli od 9:00 do 13:00 hodin.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.