Víkend se blíží: mikulášský trolejbus i Vánoce na Veselém kopci

29. listopad 2017

Pvní adventní víkend bude v Pardubickém kraji plný zajímavých akcí. Můžete se projet historickým kloubovým trolejbusem nebo prožít atmosféru Vánoc starých časů.

Do ulic Pardubic vyrazí v neděli 3. prosince 2017 odpoledne historický kloubový trolejbus. Nebude to obyčejná jízda. Trolejbusem budou jezdit čert, Mikuláš a anděl. Kdo byl hodný, dostane od Mikuláše drobný dárek. Kdo ale zlobil, může skončit v pytli.

Trasa trolejbusu je okružní. A to z Třídy Míru přes Stavařov do Polabin a odtud k nádraží, na Masarykovo náměstí s pokračováním Sakařovou ulicí na Dubinu sever a odtud přes Drážku na třídu Míru. Nastoupit i vystoupit se dá na jakékoliv zastávce na trase. Odjezd z Třídy Míru v 13.25, 14.45, 16.05 a 17.25. Jízdenky DPMP nebo Pardubická karta v trolejbusu neplatí. Akci pořádá Pardubický spolek historie železniční dopravy letos už jedenáctým rokem.

Vánoce na Veselém kopci

Veselý kopec nabídne vánoční program

Skanzen Veselý kopec návštěvníkům od soboty přiblíží atmosféru příprav i oslavy Štědrého večera v období od poloviny 19. století do poloviny 20. století. Výstava potrvá do 10. prosince.

Lidé se například dozvědí, jak vypadal Štědrý večer bez vánočního stromečku, co nesmělo chybět na štědrovečerním stole a na co se dříve děti nejvíce těšily.

Pozvaní jsou lidoví výrobci, kteří budou předvádět výrobu ozdob a hraček z přírodnin, korálkových ozdob, malování skleněných ozdob, perníku tlačeného do forem, pečení zvykoslovného pečiva a dalších.

Vánoční atmosféra

Adventně naladěný bude celý Pardubický kraj

V sobotu v 17 hodin rozsvítí vánoční strom v Poličce na náměstí. Ve Vysokém Mýtě na náměstí Přemysla Otakara II. Budou mít tradiční adventní Kujebácký jarmark. K příjemné předvánoční atmosféře patří nazdobený vánoční strom, slavnostní výzdoba, ale i svařené víno, punč, medovina a taky trdelník. A samozřejmě i řemeslné výrobky a vánoční ozdoby. Vánoční strom rozsvítí ve Vysokém Mýtě v 16:30.

V neděli o půl páté dopoledne to udělají i v Pardubicích na Pernštýnském náměstí. Při tom můžete navštívit i řemeslné trhy. Ty budou otevřené v sobotu i v neděli.

Kulturní program slibuje nejen tradiční účinkující, ale i nová jména. V sobotu zazpívají pěvecké sbory dětí i dospělých, vystoupí folklorní soubory Lipka a Baldrián a těšit se můžeme také na koncert dnes již legendární country kapely Poutníci. Až se v neděli rozsvítí vánoční strom, zazpívají nejznámější vánoční duety, melodie a české koledy Helena Hamplová a Zbyněk Drda.

Překvapením letošního adventního období bude zastřešené ledové kluziště přímo v historickém centru města.

Vánoční strom o víkendu rozsvítí třeba i Lázních Bohdaneč, Vánoční jarmark bude v Chocni, na Mikulášské trhy můžete zajet do Licibořic.

Gladiator Race na dostihovém závodišti

Jedinečný závod na trati legendární Velké pardubické odstartuje 1. a 2. prosince. Do této chvíle se do tří závodů už registrovalo přes 1400 závodníků všech věkových kategorií, kteří zažijí Velkou pardubickou zpestřenou „gladiátorskými" překážkami na vlastní kůži. A vůbec poprvé v historii závodiště se poběží noční závod.

Seriál Gladiator Race je v České republice známý už od roku 2014, letos poprvé se ale spojí s unikátním prostředím dostihového závodiště v Pardubicích. Vzniká nová legenda, ve které svůj start plánují nejen stovky hobby běžců, ale také běžecká špička v čele s mistry České republiky v těchto závodech.

autoři: ČTK , Zdeněk Novák
Spustit audio