Vinařství sv. Tomáše v Malých Žernosekách vzniklo před dvaceti lety. Nabízí zejména burgundská vína

29. září 2020

Ve Velkých i Malých Žernosekách v Ústeckém kraji, v nádherném místě zvaném Porta Bohemika – tedy Brána Čech, se na svazích Českého středohoří odjakživa pěstovalo víno. Po druhé světové válce v Malých Žernosekách tradice zanikla. V menší míře ji obnovil Zdeněk Vybíral a zhruba před dvaceti lety na ni s podporou obce navázal jeho syn, Zdeněk Vybíral mladší. Viniční trať nese jméno Na Dobraji.

Pokud si při putování Litoměřickou vinařskou stezkou uděláte zastávku právě v Malých Žernosekách, tedy na levém břehu řeky Labe, přivítá vás ve Vinařství sv. Tomáše právě pan Vybíral.

Vinařství sv. Tomáše v Malých Žernosekách

Hospodaří na sedmi hektarech vinic, kde se na podloží z ruly a žernoseckého porfiru daří odrůdám vín burgundských, jako jsou rulandské šedé, rulandské bílé a rulandské modré. „To žernosecko je nádherné v tom, že každý kopec tu má úplně jiné podloží,“ říká vinař Zdeněk Vybíral.

Víno zraje ve starých žernoseckých sklepích ze 13. století, nad kterými je navršeno šest metrů zeminy. Po celý rok se v nich udržuje stálá teplota, přibližně 10 stupňů Celsia. Sklepy jsou součástí Phanschmidtova statku z 18. století. Víno je uchováno z 90 procent v nerezových sudech a z 10 procent v sudech dubových.

Vinařství sv. Tomáše v Malých Žernosekách

Vinařství sv. Tomáše v Malých Žernosekách pojmenoval vinař Zdeněk Vybíral podle svého nejstaršího syna Tomáše. „I při té naší práci je pro nás potěcha, když má člověk možnost se rozhlédnout po kraji a kochat se těmi krásnými výhledy,“ pochvaluje si zdejší kraj.

Spustit audio