Víno, sirup, med, kapary i sud. To všechno se dá získat z lípy

29. červen 2020

Lípa je královnou medonosných rostlin. Vůni lipového květu prý včely cítí z tříkilometrové vzdálenosti. A lipový med je jeden z nejlepších. Dříve se skladoval v soudcích vyrobených z lipového dřeva, protože v nich nehořkne a uchovává si svou vůni a chuť.

Stejně voňavý je i sirup, a dokonce i víno, které si můžete jednoduše podomácku vyrobit. Na konkrétní recepty jsme se ptali bylinkářky Radky Svatošové. „Teď si užívám tu vůni květů, když lípu suším na čaj, ale její využití je mnohem širší,“ říká bylinkářka.

Právě teď je správná doba nasbírat si květy. Je potřeba sbírat rozkvétající květy i s listeny, které jsou k nim připojené. Můžeme je použít i čerstvé na různé lipové limonády nebo můžeme květy macerovat v suchém bílém víně. Necháme je dva týdny naložené při pokojové teplotě. Občas protřepeme a potom scedíme a vychutnáváme si lipovou vůni vína.

Sirup z lípy – vynikající lék na zimu

Uděláme si silnější odvar z květu lípy. Čím více květů na litr vody budeme mít, tím lépe. Vodu s květy přivedeme k varu, přidáme několik citrónů, případně kyselinu citrónovou. Pokud jsou citróny bio, můžeme je pokrájet i se slupkou a vložit do nálevu. Odvar necháme odležet do druhého dne a potom přecedíme.

Druhý den přivedeme opět k varu a přidáme na litr odvaru jeden kilogram cukru, případně ještě podle chuti přidáme citrón. Pak už jen nalijeme přes trychtýř do lahví - nejlépe po alkoholu.  Navrch je dobré ještě kápnout trochu alkoholu – rumu nebo vodky – tím se sirup dobře zakonzervuje.

Ochutnejte plody lípy

Lípa odkvétá velmi rychle, ale i mladé plody jsou dobré a zdravé. Obsahují až padesát procent oleje, který je velmi kvalitní.  Vybíráme ty měkké a světle zelené plody. Někdo z nich vyrábí i náhražku kaparů nebo nápoj podobný kávovině.

„Nebojte se ochutnat, plody lípy jsou moc dobré,“ láká bylinkářka Radka Svatošová.

Spustit audio

Související