Vláda projedná dotaci 5 milionů na letošní Velkou pardubickou

8. červen 2019 08:30

Dostihový spolek Pardubice má naději, že získá od státu na letošní Velkou pardubickou steeplechase pět milionů korun. Návrh předloží jako informativní zprávu na pondělní jednání vlády ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD).

Dostihový spolek minulý rok přišel o dlouhodobého generálního partnera Českou pojišťovnu a další sponzory, státní podpora by měla pokrýt rozdíl mezi vybraným vstupným a dotací pro jezdce, který je pět milionů korun.

Podle ministerstva má Velká pardubická dlouhou historickou tradici, která přispívá k budování dobrého jména České republiky v zahraničí. Je také významná i hlediska regionálního rozvoje a cestovního ruchu. Akce má příznivý vliv i na investice, zaměstnanost a veřejné rozpočty. Má také vazbu na chov koní v příspěvkových organizacích ministerstva, v Národním hřebčíně Kladruby nad Labem a hřebčincích v Tlumačově a Písku.

„Uspořádání takové akce je velmi náročné na personální a hlavně finanční zdroje. Často může být podobná akce ztrátová, přestože má kvalitní program i organizaci ze strany pořadatele, ale nepokryje výdaje z počtu prodaných vstupenek,“ stojí v návrhu ministerstva.

Nejistá sezóna je tady. Velká pardubická zůstává bez hlavního sponzora

Kvalifikace na Velkou pardubickou

Dostihové závodiště pomalu vítá jaro. Čeká ho jedna světová premiéra, ale ve vzduchu můžeme cítit lehké napětí. Pořád totiž ještě není jasno okolo generálního partnera legendárního sportovního svátku.

Podle Dostihového spolku se rozdíl startovného a výher v roce 2018 dostal do ztráty 7,3 milionu korun. Spolku se zatím nepodařilo získat nového generálního partnera, jedná s dalšími firmami o titulárním partnerství, což by mohlo přinést asi milion korun.

„Dotace je navržena zatím na rok, ale budeme mít snahu, aby v budoucnu byla na více let. Rádi bychom, aby dostih nebyl tolik propojen s vlivem komerční sféry a aby podpora státu byla dlouhodobá,“ řekl ČTK končící ředitel Martin Korba.

Podle pardubického poslance Jana Řehounka (ANO), který byl jedním z iniciátorů návrhu státní podpory, zaplatí dotaci ministerstvo zemědělství. Peníze na to již ve svém rozpočtu vyhradilo. „Podle dohody nepůjdou peníze přímo do Dostihového spolku, ale město Pardubice požádá ministerstvo zemědělství o účelovou dotaci na Velkou pardubickou,“ řekl ČTK Řehounek.

Ten již dříve uvedl, že vláda by měla dostih podpořit podobně, jako to učinila v případě motocyklové Grand Prix České republiky v Brně nebo filmového festivalu v Karlových Varech.

Minulý rok na Velkou pardubickou přišlo rekordních 32 000 návštěvníků.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související