Vláhu stromům udrží mulčování. Při velkém suchu pak pomůže kapková závlaha

2. srpen 2022

Suchá léta se už stávají normou, tropických dnů přibývá, ale my přesto chceme na našich zahrádkách sklidit dobrou úrodu. Jak pomoci například ovocným stromům, aby jim jablka suchem neopadala? Zkušení sadaři vědí, jak na to.

Na suché a horké léto je třeba myslet už na jaře. „Abychom zachránili vodu v půdě, je nejlepší mulčování,“ říká sadař z Telče na Vysočině Ladislav Dufek. Jako mulč nejčastěji používá větve, které štěpkuje po prořezávání stromů. V létě pak přidává posekanou trávu. Vhodné jsou i piliny. „Posekané trávy maximálně pět centimetrů, jinak hnije,“ radí.

Zahradník Ladislav Dufek

Když přijdou letní horka a mulč už nestačí, je třeba stromům vodu přidávat. „Klasika je konev nebo zalévání pomocí hadice,“ říká sadař s tím, že na jeden metr čtvrteční je třeba nalít třicet litrů vody. „Zalévat stačí jednou za týden nebo za čtrnáct dnů, ne to cmrndat každý den,“ dodává. Ladislav Dufek už také roky používá kapkovou závlahu. Je to v podstatě hadice s dírkami. Voda do ní teče ze sudu s dešťovou vodou, který musí být v alespoň metrové výšce. Důležitý je i filtr na výstupu ze sudu, aby se hadice neucpávala. „Má to tu výhodu, že spotřebujete půlku vody než na normální zalévání,“ dodává sadař.

Kapková závlaha

U jednotlivých stromů je pak možné zapustit do země hrdlem dolů dvoulitrovou PET láhev, které jsme uřízli dno. Země si pak vezme vody tolik, kolik potřebuje. Tento systém je samozřejmě možné použít i v zeleninových záhonech, ale i u pokojových a balkónových květin.

Ladislav Dufek upravil PET láhve i na kapkové zavlažování k jednotlivým stromům nebo rostlinám. Do víček našroubuje nerez šrouby, odříznutým dnem naplní vodu a kapání reguluje povolováním šroubů. Tyto láhve jsou připevněné ve svislé poloze na tyčkách u jednotlivých rostlin. Je možné je využít jak u stromů, tak například u rajčat nebo paprik.

Spustit audio