Vlasta Redl a Jiří Pavlica vytáhnou Hudební léto z kostela ven. Záleží, jak bude

8. červen 2018

Když přijde teplejší počasí, můžete začít vyhlížet tradiční festival v Heřmanově Městci. V železnohorském regionu má svůj zvuk. Letos i tahle akce připomíná sto let od vzniku Československa. Začíná v neděli 10. června.

„Přijíždějí posluchači nejenom z Heřmanova Městce a okolí, ale taky z Chrudimi, Pardubic a dalších míst. Je to taky nabídka pro turisty, kteří třeba přicestují na letní dovolenou. Využijí možnosti kulturního, duchovního zklidnění v kostele svatého Bartoloměje,“ myslí si organizátor Marek Výborný.

Pocta předkům

Zahajovacím koncertem chtějí organizátoři připomenout všechny, kteří se zasloužili o samostatný stát. Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice společně se spojenými pěveckými sbory vystoupí pod taktovkou dirigenta Tomáše Židka. „Uvedeme skladbu francouzského skladatele Gabriela Faurého. Zahrajeme a zazpíváme jeho překrásné Requiem. Pak zazní Adagietto ze Symfonie číslo 5 Gustava Mahlera.“

Samotný úvod koncertu bude patřit Slavnostní předehře Aloise Hniličky. „Její podstatnou částí je citace státní hymny. Tento pozapomenutý skladatel se narodil v Ústí nad Orlicí, byl současníkem Bedřicha Smetany. Mimo jiné působil v Chrudimi. Má na svém kontě 216 opusových čísel,“ doplňuje Židek.

Vandrovali hudci

Jiří Pavlica a Hradišťan, Vlasta Redl s kapelou. To bude velký externí večerní koncert v amfiteátru bývalého letního kina v zámeckém parku. „Samozřejmě to trochu závisí na počasí. Ale věřím, že nás podrží podobně jako v předchozích letech při venkovních koncertech. Radši ale prodáváme vstupenky na mokrou variantu. Kdyby pršelo, byl by koncert v sokolovně. Kdyby ale bylo pěkně, vešli by se další případní zájemci za zlevněné vstupné,“ říká Marek Výborný.

Kostel svatého Bartoloměje, Heřmanův Městec

Na další koncert přijede komorní uskupení hráčů České filharmonie a s nimi zpěvačka a sbormistryně Ida Kelarová. „Rok pracuje s dětmi z vyloučených lokalit na Chrudimsku, Vysokomýtsku, okolo Hrochova Týnce, ale třeba i z Prachovic. Pravidelně se s nimi schází, vytvořila sbor. Jsou to děti z romské komunity. Kostel bude zvučet a znít.“

Veškerý výtěžek z festivalu podle Výborného jde na speciální účet pro rekonstrukci původních varhan z roku 1762. „Rozezní je skvělý český varhaník Pavel Svoboda spolu s trumpetistou Markem Zvolánkem. V srpnu nás pak čeká tradiční koncert mladých umělců. Zahrají studenti z Islandu, Číny, USA a dalších zemí. Na závěr dorazí soubor Collegium 419 a Barokní orchestr Pražské konzervatoře. Můžeme se těšit na Hudbu westminsterské katedrály.“

Program festivalu

Neděle 10. června

  • zahajovací koncert Pocta předkům

Neděle 24. června

  • HEJ ROMALE!

Nedele 8. července

  • Pocta Maurici Andrému
  • Marek Zvolánek - trubka
  • Pavel Svoboda - varhany

Neděle 22. července

  • Vandrovali hudci
  • Jiří Pavlica a Hradišťan + Vlasta Redl s kapelou
  • koncert v amfiteátru bývalého letního kina v zámeckém parku anebo v sokolovně

Neděle 5. srpna  

  • Koncert účastníků Mezinárodních smyčcových kurzů v Litomyšli

Neděle 19. srpna  

  • Hudba westminsterské katedrály
autor: Jakub Malý
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.