Vnímání stepu je podobné jako před 20 lety, jen je to teď rychlejší a dravější, myslí si mladý tanečník

5. srpen 2022

Tobiáš Košir je sedminásobný mistr světa v sólovém stepu, další zlaté medaile získal jako součást skupiny. Působí také jako choreograf a pedagog.

„První setkání se stepem bylo prostřednictvím skupiny Lord of the Dance – to byl můj vzor! Rodiče je měli na kazetě, kterou jsem ohrával pořád dokola. Sice to byl irský step, ale už asi v šesti letech se mi to moc líbilo. Původně jsem začínal s baseballem, ale ten mi moc nešel,“ směje se.

Košir si založil vlastní taneční studio a říká, že menším dětem step může i pomoct. „Má to svoje výhody i při vývoji. Na výuce začátečníků se podílím a setkali jsme se třeba s tím, že přišlo dítě s poruchou ADHD. Stepování jim pomůže se soustředěním, všechno je to totiž o rytmu, je to v hudbě. Na jednu stranu staví dětem velice pevná pravidla a mantinely, ve kterých se mohou držet, ale zároveň neomezuje kreativitu, která je u nich většinou obrovská,“ myslí si tanečník a pedagog.

Jak se step za posledních pár let změnil? „Vnímání stepu je podobné jak před 15 či 20 lety. Jiří Korn i Helenka Vondráčková byli úžasní. Nicméně ten dojem, který si step stále ponechává, je takový ten tanec elegánů, ve smokingu. Řekl bych, že step je dnes výrazně rychlejší, dravější, o dost těžší. Vyvíjí se dost podobně jako všechny sporty a taneční styly. A změnila se i hudba, na kterou se stepuje.“

Jak důležitý je pro soutěže kostým a schopnost dobře komunikovat? Proč se Tobiáš rozhodl pro studium na právnické fakultě? A který vtip o stepařích už nikdy nechce slyšet? To si poslechněte v záznamu Apetýtu s Janou Kobylinskou.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související