Vnitro zřídilo občanům kvůli válce v Iráku psychologickou linku

21. březen 2003

V souvislosti s válkou v Iráku zřídilo po pražském magistrátu i ministerstvo vnitra psychologicko-poradenskou telefonní linku pro občany. Dotazy a žádosti o konzultace budou přijímány na čísle 974 832 503. Linka bude v provozu denně včetně víkendu od 08:00 do 18:00. Psychologické podpory se má na lince dostat lidem, kteří bojují s obavami či emocionálním napětím kvůli vzniklé mezinárodní situaci.

Na bezpečnostní linku, kterou zavedl kvůli iráckému konfliktu pražský magistrát v noci na čtvrtek, volali zatím hlavně lidé, kteří zřejmě zkoušeli, zda funguje. Podle operátorky vytočily telefonní číslo do čtvrtečního odpoledne tři desítky lidí, kteří se na něco ptali. Třikrát více volajících ale hned zavěsilo. Lidé podle ní chtěli nejčastěji vědět, zda se někde něco nestalo. Ptají se také na to, zda létají letadla. Nepřetržitá bezplatná linka má číslo 800 879 800.

Magistrát také uvedl do provozu internetovou stránku s informacemi o bezpečnosti, civilní ochraně a návody, jak se chovat v krizových situacích. Obsahuje například seznam krytů s upozorněním, že metro jako ochranný systém funguje po loňské povodni jen omezeně. Do metra se před srpnovou záplavou mohlo schovat až 400.000 lidí, nyní lze jako kryt použít jen části trasy B v Praze 13 a trasy C v Praze 11.

Spolu se Strahovským tunelem je v Praze přes 800 úkrytů, do nichž se vejde asi 160.000 lidí. Řada krytů se komerčně využívá a jsou v nich sklady, restaurace či garáže. Pro ochranu lidí by se musely připravit. Zástupci magistrátu již dříve uvedli, že kryty i masky jsou určeny pro válku, nikoli pro případné teroristické útoky.

Spustit audio