Voda zůstává čistá. Koupání v přírodě zatím nikde zakázané není

16. srpen 2019 10:40

Ve všech přírodních koupalištích v Pardubickém kraji se stále dá koupat. Mírné znečištění hygienici zjistili pouze v přehradní nádrži Seč na Chrudimsku a rybnících Hluboký na Pardubicku a Dlouhý na Orlickoústecku. Nikde ale není takového rozsahu, aby bylo nutné koupání zakázat.

V sečské přehradě jsou místy sinice, u některých vnímavých lidí by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže. Znečištění se může na některých plážích vlivem větru kumulovat, těmto místům je proto lepší se vyhýbat. Hygienici doporučují se po koupání osprchovat.

Čím dál lepší Rosnička

V rybníku Rosnička bylo minulý rok zakázáno koupání už v půli června, letos tolik znečištěný není. Oproti minulému týdnu se situace dokonce zlepšila, průhlednost vody dosahuje 1,5 metru. Nižší průhlednost vody vykazuje kvůli charakteru dna rybník Hluboký na Pardubicku, což je ale obvyklý jev. Horší průhlednost má v důsledku rozvoje fytoplanktonu i voda v rybníku Dlouhý na Orlickoústecku.

Ostatní přírodní koupaliště v regionu jsou zcela čistá. Platí to pro vodní nádrž Konopáč na Chrudimsku, písníky u Mělic a Březhradu na Pardubicku nebo přehradu Březina na Svitavsku. Bez obav se lidé mohou koupat i ve vodní nádrži Pastviny na Orlickoústecku.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související