Vodní záchranáře v Seči na Chrudimsku čeká složitá sezóna. Chybí lidi i peníze na provoz

4. červenec 2022 06:10

Žihadla od vos, klíšťata, ale i vážné úrazy včetně tonutí. Takové případy řeší každý rok vodní záchranáři v Seči na Chrudimsku. U přehrady slouží celé prázdniny, kdy je rekreační oblast nabitá lidmi. Letošní sezóna ale drhne. Od státu dorazilo vodní záchranné službě jen minimum peněz.

„V klasický den se v první řadě připraví čluny a všechno na okamžitý výjezd. Většinu dne trávíme dole u vody, abychom měli přehled, co se tam děje. A lidé o nás vědí, že tam jsme, takže pokud něco potřebují, tak za námi z pláže dojdou.“ Pro Lucii Mičicovou začíná čtvrtá sezóna u sečské přehrady. Stejně jako ostatní se přihlásila dobrovolně. Za odsloužené hodiny a dny nedostane ani korunu.

Nejsou lidi

Termíny služeb se plní postupně. Řada záchranářů se věnuje civilním povoláním, nebo má úvazky jinde. Začíná se proto na minimálním početním stavu. „Snažíme se tady udržet aspoň minimální počet dva lidi. Když by byli tři a více, tak by to bylo samozřejmě lepší. Přes den od osmi do osmi držíme službu a během noci od osmi do osmi držíme pohotovost, takže pořád tady někdo je,“ popisuje problém s nedostatkem lidí vedoucí chrudimských vodních záchranářů Lukáš Jambor.

Loďky na břehu čekají na novou sezonu

Druhý problém jsou peníze. Výrazně zdražilo prakticky všechno, včetně paliva do člunů. Záchranáři potřebovali na provozní výdaje asi čtyřicet tisíc korun na sezónu. Zatím ale dostali jen polovinu.

„Nakonec nás naše prezidium podrželo, nějaké zafinancování proběhne, abychom mohli jakž takž pokrýt tu sezónu. Nebude v plném rozsahu jako každý rok, budeme omezovat preventivní objížďky, abychom něco málo ušetřili a nemuseli jsme to dotovat z vlastního,“ říká Lukáš Jambor. Ani v nejhorším případě ale s vyklizením pozic nepočítá. Spolek se ale může dostat do situace, kdy si službu pro ostatní bude muset dotovat sám.

Spustit audio

Související