Vody v krajině ubývá. Většina toků v Královéhradeckém kraji se pohybuje na hranici sucha

26. červenec 2016

Letošní léto může být podobně suché jako bylo to loňské - alespoň podle meteorologů, kteří sledují množství vody v krajině. Můžou za to mírné zimy s nedostatkem sněhu a suchá léta s malým množstvím srážek. I "rezervy", které příroda měla, jsou podle nich vyčerpané, a vody tak stále ubývá.

„Přetrvává trvale klesající trend ať už vodních stavů, průtoků, nebo stavů podzemní vody," říká ředitel hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař.

Některé řeky v Královéhradeckém kraji jsou navíc na pokraji sucha.

Jak se říká, zajíci se počítají až po honu. Takže my budeme počítat ryby až po výlovech.Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec

To přidělává starosti rybářům - ti totiž kvůli slabým přítokům nemohli minulý rok některé rybníky vylovit, což potvrzuje i Ladislav Vacek z Chlumeckého rybářství: „Zhruba o nějakých těch 15 až 20 procent jsme vylovili méně. Ten ušlý příjem byl značný a byl vyšší než to, co nám způsobily povodně v roce 2013. Letos to zatím vypadá příznivěji. Ale jak se říká, zajíci se počítají až po honu. Takže my budeme počítat ryby až po výlovech."

Čtěte také

Situace s nedostatkem vody přitom může být velmi podobná, jako loni
Teploty sice nejsou tak vysoké a srážek je víc, voda v krajině ale stále chybí, říká Zdeněk Šiftař: „Zatím ani ten nejbližší předpokládaný vývoj počasí nesignalizuje, že by mohlo dojít k jakékoli změně. Přetrvává ten srážkový deficit, který se vytvořil v loňském roce. V současné době prakticky již tři poslední zimy byly, co se týká vytváření zásob vody ve sněhu, výrazně podnormální."

Velká část vody z rybníků a nádrží se také při slunečných dnech odpaří, a i to má na množství vody v řekách a rybnících velký vliv.

Potoky naši krajinu zkrášlují. Ubývá v nich ale voda? (ilustrační foto)

Přesto je podle Ladislava Vacka situace zatím lepší než byla loni: „Stav vody je na těch nižších, normálních, nebo mírně podnormálních stavech. Prameny jsou vydatně slabší. Průtoky na tocích, na kterých máme vodní díla, jsou výzarně menší, ale letos to tedy není tak katastrofální jako loni."

Většina vodních toků se v Královéhradeckém kraji pohybuje na hranici sucha
Průtoky a výška hladiny jsou o 40 - 80 procent nižší, než je červencový průměr.

Zlepšení by mohly přinést jenom vydatné a dlouhotrvající deště. Přívalové srážky totiž zvýší hladiny řek krátkodobě.

autor: zen
Spustit audio