Volby do Poslanecké sněmovny vyhrálo v Karlovarském kraji hnutí ANO

11. říjen 2021 08:05

Češi o víkendu rozhodli o novém složení Poslanecké sněmovny. Do dolní komory Parlamentu se dostaly čtyři volební strany. Vítězem se stala koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09.

Koalice SPOLU těsně vyhrála nad hnutím ANO. Koalice Pirátů se Starosty a nezávislými skončila třetí před hnutím Svoboda a přímá demokracie. Volební účast byla nejvyšší od roku 1998, přesáhla 65 procent.

Vítězem sněmovních voleb v Karlovarském kraji je hnutí ANO. Vyhrálo ve všech okresech a taky ve všech třech okresních městech v regionu. Celkem získalo přes 33 procent hlasů. Druhé místo patří koalici SPOLU, kterou zvolilo 20 procent voličů a třetí místo obsadila koalice Piráti a STAN, kteří dostali 14 procent hlasů. Necelých 13 procent získala SPD a další místa pak obsadila Přísaha, ČSSD a KSČM, ale tyto politické subjekty v kraji nepřesáhly hranici pěti procent hlasů.

Pět poslanců a nejnižší účast

Kraj bude mít ve sněmovně pět poslanců, stejně jako v uplynulém volebním období. Poslanecký mandát ale ve volbách obhájily jen Jana Mračková Vildumetzová z hnutí ANO a Karla Maříková z SPD. Za hnutí ANO byla nově do Sněmovny zvolená starostka Sokolova Renata Oulehlová, za koalici SPOLU získal poslanecký mandát starosta Ostrova a krajský radní Jan Bureš z ODS a za koalici Pirátů a STAN je novým poslancem starosta Františkových Lázní Jan Kuchař z hnutí Starostové a nezávislí.

Co se týká letošní volební účasti, tak Karlovarský kraj má v rámci republiky prvenství, a to nejnižší volební účast ze všech krajů. Celkem v kraji přišlo k volbám zhruba 57 procent oprávněných voličů. Nejvyšší volební účast byla v Pomezí nad Ohří, kde volilo přes 80 procent voličů. Naopak nejnižší zájem o volby byl tradičně ve Vřesové na Sokolovsku, tam voliĺo jen 27 procent voličů.

Lidé v Jáchymově rozhodli, stezku v oblacích nechtějí

Spolu se sněmovními volbami se konalo v kraji taky jediné referendum, a to v Jáchymově, kde voliči odmítli prodej městských pozemků pro stezku v oblacích pod vrcholem Klínovce. Možnost vyjádřit se k prodeji pozemků pod Klínovcem pro plánovanou výstavbu turistické atrakce Skywalk využila v Jáchymově víc než polovina oprávněných voličů.

Z 984 platných hlasů bylo 601 hlasů proti prodeji. Referendum je tak nejen platné, ale pro zastupitele města i závazné. Podle nezávislého starosty Jáchymova Bronislava Grulicha se tak pozemky prodávat nebudou a soukromý investor zřejmě bude muset pro projekt najít jinou lokalitu.

autoři: Monika Červená , nkr
Spustit audio