Vozíčkářka Laďka Pořízková žije tenisem.Chystá se na mezinárodní turnaje a říká:„Důležité je mít nějaký cíl.“

21. leden 2019 09:36

Laďka Pořízková hraje tenis na vozíku už 9 let. Po onemocnění roztroušenou sklerózou začala být upoutána na vozík a právě tenis zvolila jako svého koníčka. „Trénink od tréninku se zlepšuju v jízdě, musím zapracovat na tom jak po kurtu efektivně jezdit. Mám atletický speciální vozík,“ vysvětluje Laďka.  

Díky tenisu se její stav nejprve stabilizoval, později ji zcela nadchnul. Po třech letech si našla trenéra a začala úspěšně závodit. Její dosud nejlepší umístění v mezinárodním žebříčku ITF bylo 36. místo v singlech v roce 2017. V loňském roce startovala na 7 mezinárodních turnajích a posunula se blíže ke startu na paralympiádě v Tokiu.

Se svým novým trenérem Jakubem Muchou trénuje 4 x týdně a připravuje se na další závody v tomto roce. Jako první jí v březnu čeká mezinárodní turnaj v Karviné, a další turnaje ve Švýcarsku a v Polsku, a mnoho dalších.

„Musím poslouchat své tělo, co mi dovolí. Pro nemocné lidi je důležité být aktivní, je jedno jestli v tenise na vozíku nebo basketu, hlavně aby člověk měl nějaký cíl,“ dodává Laďka.

Tenis na vozíku je speciální disciplína, které se závodně na celém světě věnuje přibližně 100 tisíc lidí se zdravotním postižením.

autor: Markéta Vejvodová | zdroj: Český rozhlas Region
Spustit audio