Vrací do hry chytrou uličku. Šéf chrudimských cestářů nově vede reprezentační hokejbalisty

22. leden 2018

Všechno je prý o organizaci času. Trenér hokejbalového národního týmu zvládá koučovat i extraligové Pardubice a navíc pracuje jako vedoucí chrudimského cestmistrovství. Jiří Mašík z toho ale hlavu zamotanou nemá.

„Trénovat reprezentačně hokejbal představuje čtyři pět akcí ročně. Vyvrcholením je jednou za dva roky mistrovství světa. Za tu šanci jsem rád. Šampionát v roce 2019 hostí Slovensko. Teď teprve začínáme přípravu a chystáme první reprezentační kemp, kam bereme 44 hráčů. Z nich budeme vybírat závěrečnou dvacítku hráčů a tři brankáře,“ říká Mašík.

Jak jde k sobě údržba silnic a hokejbal?

Celý život hrál Mašík hokej. „Dlouhou dobu jsem hrál současně hokej i hokejbal. Po zranění jsem už nemohl vrcholově hrát a přešel jsem na dráhu trenéra. Při práci na cestmistrovství se určitě dostanu i na silnice. Jezdíme na kontroly cest, zaměstnanců. Půl práce je v kanceláři a půl v terénu, což mě samozřejmě i baví.“

V roce 1998 se dnešní reprezentační kouč stal mistrem světa jako hráč a v roce 2009 byl asistentem trenéra reprezentace.

Vyladit tým a potrápit Slováky

Mašík má s realizačním týmem rok a půl na nalezení nejvhodnějších účastníků světového šampionátu. „Hráči musí na soustředění reprezentace přijet perfektně připravení. Chceme jim říct naši představu o národním týmu a trochu je okouknout. Rádi bychom vrátili do hry českou chytrost, uličku a podobně, protože se i hokejbal posunul do obrovské rychlosti.“

Hokejista Martin Kaut ještě dojídá cukroví. O Vánocích byl na mistrovství světa

Hokejista Martin Kaut

Patřit mezi nejlepší hokejové juniory znamená zapomenout na vánoční svátky a silvestrovské oslavy. Tou dobou se tradičně hraje světový šampionát. Češi letos po letech měli blízko k medaili. Taky zásluhou pardubického Martina Kauta.

V poslední době vítězí na mistrovstvích Slováci, kteří se budou doma pokoušet o další titul. Češi, kteří na posledních dvou šampionátech skončili pokaždé v semifinále a brali bronzové medaile, jim zkusí cestu k trofeji minimálně zkomplikovat.

Kromě reprezentace vede Jiří Mašík i pardubické hokejbalisty v nejvyšší soutěži. „V zimní přípravě spolupracujeme s kondičním trenérem. Trochu nás trápí docházka, protože někteří hráči jsou nemocní, někteří studují vysokou školu. Ale věřím, že se připravíme dobře. Náš klub je v republice vnímaný jako jeden ze tří největších. Máme velice dobrou základnu. Kolegové v mládežnických kategoriích pracují velmi dobře během tréninku i v náborech. Zájem o sport je.“

autoři: Zdeněk Novák , MAL
Spustit audio