„Vsadila jsem na popularitu a taky jsem se tak chovala.“ Příběhy slavných: Adina Mandlová

24. listopad 2017

Účinkují Stanislav Zindulka, Lucie Vašinková a Lucie Trmíková.

Sexsymbol 30. let. Elegantní zevnějšek, ostrý slovník. Adina Mandlová (1910–1991) jen málokdy respektovala zvyky, mravy, zákony nebo city těch, kteří jí stáli v cestě za novým dobrodružstvím. Učila se německy a anglicky, zpívat, tančit, jezdit na koni... Vždy ale žila teď a tady. Jako každý herec první republiky. Všechny vydělané peníze obratem utratila. Mezi její nejoblíbenější snídaně patřilo šampaňské s kaviárem.

Děvče bystré, ale zanedbané

Jarmila Anna Františka Marie Mandlová říkala, že se narodila už jako dospělá. Na dětství v Mladé Boleslavi si raději nepamatovala. Tak totiž odbývala každého, kdo se chtěl „pitvat“ v její historii. Co ale víme, že byla (hlavně tatíčkem) hýčkané dítě. Jenže když jí bylo jen sedm let, otec zemřel.

Adina Mandlová ve filmu The Merry Wives (1939)

Matka se musela nějak živit, tak si brala domů nájemníky. S některými snad měla mít i poměr. Byl to klasický maloměšťácký život, který tehdy malá holka nenáviděla. Nespokojenost byla znát i ve škole. Podle školních zápisů to bylo děvče sice bystré, ale zanedbané. V 11 letech kradla s kamarádkou v botanické zahradě ovoce, zeleninu i květiny.

Milostné zálety

„Je svéhlavá, odmítá autority, je vůdčí osobností, která druhé svádí k nepravostem,“ napsal tehdy její učitel. V pubertě Mandlovou doma nikdo neudržel. Za jedním vojákem utekla do Olomouce a vrátila se po týdnu. Nakonec ji poslali do dívčího penzionátu do Paříže. A tam teprve přičichla k bohémskému životu. Po dvou letech ji vyloučili.

V Praze se pak živila jako manekýna jednoho slavného salonu. V Mánesu, kde bývala častým hostem, se seznámila s Hugo Haasem. Dostala od něj první roli „u filmu“, krátký čas spolu taky žili. Haas byl ale tehdy závislý na kokainu, tak si našla jiného bohatého mecenáše. Byl to ředitel jedné německé banky. Občas si do společnosti vyšli všichni tři.

Kolaborace s Němci?

Na vrcholu byla za protektorátu. Po válce ji tak obvinili z kolaborace. „Vsadila jsem na popularitu a taky jsem se tak chovala,“ prohlásila později. Kvůli kariéře spolupracovala s každým. A nikdy neměla potřebu omluvy nebo zpytování svědomí.

Zkoušet to na ni měl i ministr propagandy Joseph Goebbels (vymyslel jí „německý“ pseudonym Lil Adina), ale odmítla zopakovat historii Lídy Baarové. Pomluvu, že si zadala se státním tajemníkem Úřadu říšského protektora K. H. Frankem, vyvrátil i mimořádný lidový soud.

První manžel si pustil plyn

Prý jen aby eliminovala podobné pomluvy, vdala se už za protektorátu za malíře a modrookého hezouna Zdeňka Tůmu. Jednou v noci ale našla Tůmu v koupelně mrtvého. Z nešťastné lásky si pustil plyn. Tehdy jako první prý volala jediné kamarádce Nataše Gollové, přátelství ale trvalo jen do doby, kdy jí měla přebrat milence. S ní ale asi nemohl být šťastný žádný muž.

S ženatým hercem Vladimírem Šmeralem čekala dítě. Když potratila, další děti už mít nemohla... Když jí po válce zakázali filmovat, chtěla z republiky pryč. A tak se podruhé vdala. Britské občanství získala svatbou s královským letcem Joe Knightem, který se ale na Moravě narodil jako Josef Kočvárek. Účelový sňatek brzy skončil.

Rychlý konec kariéry

V Anglii nakonec natočila jediný film, něco málo pro televizi a hodně okrajově dělala i v divadle. V pravou chvíli se naštěstí objevil boháč Geoffrey, který jí požádal o ruku, a tak vytrhl trn z paty. Rozvedli se po dvou letech. Až se čtvrtým manželem, módním návrhářem Benem Pearsonem, strávila 37 let.

Svým způsobem byli opravdu šťastní, ale asi jen jak může být homosexuál s přelétavou ženou. Byli opravdoví nejlepší přátelé. V roce 1966 nakonec vzdala hlavní roli v muzikál Hello, Dolly! v Karlíně. Říká se, že proto, že už to neutancovala ani neuzpívala.

Zůstala sama

Vrátila se do Kanady, kam se s manželem přestěhovali v 80. letech. Taky zkoušeli chvíli žít na Maltě. Když se začátkem 90. let chtěli vrátit do Anglie, Pearson nečekaně zemřel. V 80 se tak vrátila domů. Bydlela u vzdálených příbuzných v Dobříši u Příbrami. Zemřela v červnu 1991.

autoři: lup , Radek Brož
Spustit audio

Související