Vše má svoji energii, čerpejme zdraví z přírody, radí olomoucká makrobiotička a výživová poradkyně Dagmar Lužná

21. září 2020

V každém ročním období si naše tělo žádá jiné složení jídelníčku, abychom zůstali zdraví. Využívat co nejvíce plodiny, které v tomto období dozrávají v našem podnebném pásmu, to je podle Dagmar Lužné dobrá cesta, jak do těla dostat v co nejvyšší míře a nejlepší kvalitě vitamíny, minerály, enzymy.

Jak připravit fermentované (kvašené) potraviny? Jak správně nasušit šípky a jak si z nich připravit kvalitní čaj i marmeládu? Jak potraviny správně uchovávat a proč, dle makrobiotiků, není vhodné zamražování? Zničí se vitamíny vařením? A měli bychom dobře zvážit užívání bylinek a přípravků z nich v situaci, když bereme různé léky? Dobré rady a zajímavé recepty nabídla Dagmar Lužná, poslechněte si celý pořad v odkazu výše.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.