Všeradov 12.7.2009

12. červenec 2009

Všeradov se nachází na samém rozmezí mezi Pardubickým krajem a Krajem Vysočina, asi šest kilometrů od Hlinska. Obec obývá okolo sto šedesáti obyvatel. První písemní zmínka pochází z roku 1487, dvě přilehlé osady Milesimov a Jasné Pole jsou až z 18. století. Společenský a kulturní život v obci zajišťuje dva spolky - Klub přátel obce Všeradov a Sbor dobrovolných hasičů. Oba spolky pořádají po celý rok řadu akcí, podařilo se jim například po čtrnácti letech znovu uspořádat masopustní průvod s maskami tradičními právě pro Hlinecko a Vysočinu.

Historickým skvosty Všeradova jsou dvě stavení, čp. 10 na návsi, tedy zemědělská usedlost z poloviny 17. století, a Králova Pila. Ta stojí na samotě před Všeradovem a je kulturní technickou památkou. Objekt není veřejnosti přístupný. Pochází ze 14. století a je v něm dochována historická mlýnice a pila "jednouška". Zajímavým místem je také tzv. "obrázek" v lese u cesty do Jasného Pole. K místu se váže tragická událost a kolem dvanácté hodiny tam prý straší. Kromě naučných stezek nabízí možnost relaxace také rybník Januš.

Neděle 12.7. po 12. hodině.

autor: Lukáš Peška
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.