Všichni dobří rodáci možná napodobí sousedy. Roste v Bystrém Strom roku?

20. červenec 2020

Loňský triumf Chudobínské borovice inspiroval nedaleké Bystré u Poličky. To chce v celostátní anketě prorazit se svou dřevinou. Už je mezi nejlepšími dvanácti. Spoléhá hlavně na příběh dřevěného herce. Vojtěch Jasný ho obsadil hned do několika filmů.

„Nominací si připomínáme roční výročí úmrtí významného režiséra. Strom rodáků totiž hrál i v jeho snímku Všichni dobří rodáci. Pan Jasný ho nesmírně miloval. Sami jsme ho tam často potkávali. V Bystrém dlouhá léta po roce 1990 žil, protože jeho manželka byla v místním domově důchodců. Zároveň jezdil učit do Ameriky. Poslední roky života pak trávil v Přerově, ale s naším městem zůstával v kontaktu,“ říká starosta Bystrého Jan Neudert.

Jako doma

Proč si vůbec Jasný vybral Bystré jako místo, kde natočí legendární snímek? „Dlouho hledal prostředí, které by mu připomínalo rodné Valašsko, Kelč. Do Bystrého přijel na základě fotografií. Vzpomínal, že už když vystoupil z auta na náměstí, věděl, že tam bude točit.“

Starosta Bystrého u Poličky Jan Neudert

Stopadesátiletý javor do soutěže přihlásilo město společně se Sokolem a školami. Starosta nepopírá, že je do soutěže postrčilo taky loňské vítězství Chudobínské borovice. „Sice jde o Kraj Vysočina, ale je to od nás nějakých 10 kilometrů přes kopec.“

Strom rodáků najdete na Němcově kopci, kde vedou hlavní vycházkové trasy. Hlasovat pro něj můžete od 21. července do 11. října na stránkách celostátní ankety Strom roku. Pořádá ji Nadace Partnerství od roku 2002. Vítěze, který získá odborné arboristické ošetření, vyhlásí 20. října v Brně. Stejně jako předchozí vítězové bude republiku reprezentovat v mezinárodním kole ankety Evropský strom roku.

autor: Jakub Malý
Spustit audio

Související