Vůně lesa i v zimě: sušené houby jako zásoba chuti i inspirace
Houby jsou vynikající surovina, která dokáže oživit širokou škálu pokrmů. Sušení je výborným způsobem, jak uchovat sezónní houby na delší dobu. Jejich chuť je pak často intenzivnější než v případě čerstvých. Navíc mají dlouhou trvanlivost.
Jak nejlépe zpracovat sušené houby? Po namočení je můžete nakrájet na malé kousky a přidat do polévky, omáčky na těstoviny nebo do houbového ragú. Nejen houby, ale i voda, ve které jste je namáčeli, jsou skvělým základem pro vývar nebo houbové rizoto. Místo obyčejné vody ji použijte pro vaření rýže nebo těstovin, ale i pro vaření čočky, fazolek nebo cizrny, které tím získají jemnou houbovou chuť.
Namočené houby můžete osmažit na pánvi s trochou másla, přidat česnek, sůl, pepř a trochu bílého vína. Vznikne skvělá příloha k masu nebo houbová pomazánka na opečený toust.
Houby přidané do nádivky do kachen nebo kuřat jsou také báječné, stejně jako náplň do bramborových knedlíků nebo slaných koláčů.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.