Východní Čechy přišly o vzácnost. ‘Lapavka‘ se ale do rybníku u Bítovan vrátí

7. červen 2014

Z východních Čech zmizela kriticky ohrožená rostlina kotvice plovoucí. Jediné místo výskytu je rybník Farář v Bítovanech na Chrudimsku. Ochránci přírody právě dokončili jeho kompletní rekonstrukci, která zahrnovala kompletní přestavbu hráze i další bezpečnostní prvky. Charakteristická bylina ale zatím na hladině chybí. To by se ovšem mělo časem změnit.

Bítovanský rybník Farář patří mezi přírodní památky, skutečnou raritu z něj ale dělá až kotivce plovoucí. Místní ji dali dokonce i do obecního znaku.

„Od roku 1920 se tu paměť uchovává. Kotvice někdy byla na celé ploše rybníka, k nelibosti koupajících se, protože bránila v plavání,“ říká starosta Jaromír Pražan. Lidově jí proto říkali lapavka.

Listy z hladiny ale začaly postupně mizet a teď na ní chybí docela. Rybník patří Agentuře ochraně přírody a krajiny ČR, která do jeho rekonstrukce investovala téměř pět milionů korun.

Úpravy mají zajistit bezpečnost při velké vodě, ale také připravit podmínky pro návrat kotvice.

„Kotvice se do Bítovan vrátí. Předpokládáme, že mnoho semen je na dně a čeká na svoji příležitost. Také jsme pár semen sesbírali a vysadili je v laguně nad rybníkem, kde čekáme, že vyroste nejdříve,“ popisuje vedoucí pardubické pobočky Agentury Vlastimil Peřina.

Pokud se kotvice na vodní ploše ujme, většinou ji ovládne celou. „Nám se stalo, že v ekosystému zvítězil okřehek. Poslední dva roky pokryl celou hladinu,“ říká Peřina.

Kotivce plovoucí se dostala i do znaku obce Bítovany

Rostlina tak nepustila světlo ke dnu a semena kotvice nemohla vyklíčit, protože světlo potřebují.

„Letos je tu záměrně poměrně velká obsádka kapra, jsou tu dokonce amuři, kteří by měli z okřehkem ‚zamávat‘,“ dodává Peřina.

Příští rok bude naopak v rybníku ryb málo, buď malé kapry nebo jen líny. To by mělo udržet velkou průsvitnost vody a pomoci kotvici.

Její charakteristické růžice se mají na hladině rybníku Farář objevit už za dva roky.

autor: kop
Spustit audio