Východočeské hokejové derby Hradec Králové – Pardubice bude vyprodané

15. listopad 2013

Hokejová extraliga dnes pokračuje dnes dalším kolem - Pardubice míří na led Hradce Králové. Druhé regionální derby mezi oběma rivaly přitahuje velkou pozornost. Hradečtí hokejisté jdou do tohoto zápasu s dobrou formou, Pardubice jsou na tom podstatně hůř.

Pardubičtí potřebují bodovat, z posledních osmi zápasů jich sedm prohráli. A to není dobrá bilance. O motivaci by tak měli postaráno, i kdyby se hrálo kdekoliv jinde. Ale řada hráčů má na hradecký stadion svoje vzpomínky, jako třeba útočník Josef Marha.

„To bylo před devatenácti lety, když mi bylo sedmnáct. Teď je mi 37. Uvidíme, jak to bude. Mě už tam nikdo nezná, nějaký Marha ve Švýcarsku, to už nikoho nezajímá,“ říká.

A zajímavý bude dnešní duel i pro asistenta trenéra Miloše Říhu mladšího, protože ten v Hradci několik let působil. Dodává však, že první derby bylo přece jen silnější.

„Abych řekl pravdu, ten první zápas jsem prožíval víc. Teď už to vůbec neberu jako derby, protože jako mužstvu se nám v současné době vůbec nedaří, takže jednoznačně mám spíš pocity takové, abychom udělali něco s tím, aby se to otočilo zpátky na vítěznou vlnu,“ tvrdí Říha a pokračuje:

„Možná, až přijedeme na ten zápas, tak to bude jiné. Ale v první řadě se musíme jako mužstvo zaměřit na to, abychom ubojovali další zápas jako na Kladně, získali tři body.“

Podle Říhy bude třeba se vyrovnat s ledem, který je hodně nekvalitní a leccos pamatuje. Stejně jako mantinely.

„Já jsem tam působil pět let, u mládeže. Musím říct, že ten led je opravdu špatný a že se ještě zhoršil po rekonstrukci haly. Navíc ty mantinely jsou asi nejstarší v republice, to nemají ani v krajském přeboru,“ podotýká.

Ale s tím se pardubičtí musejí vyrovnat. Formu mají oproti prvnímu derby oba týmy odlišnou. Hradci se daří, Pardubice tápou. S hrací plochou si musí poradit.

„Je to spíš jejich výhoda, oni tam každý den trénují. Může to rozhodnout. Byl jsem tam na Třinci, když tam hrál, to je spíše technické mužstvo. A připadá mi, že ty technické hráče to tam vyloženě otrávilo. Musí se hrát jednodušší hokej, protože pro kombinaci ten led opravdu moc dobrý není,“ uzavírá Říha.

autor: gut
Spustit audio