Východočeské muzeum po 19 letech vystavuje čerkeskou zbroj

9. listopad 2017 07:00

Vzácnou zbroj z oblasti Kavkazu Východočeské muzeum opatruje od dob svého založení. Prohlédnout si ji můžete v těchto dnech na knižním veletrhu Zámek plný knih v Pardubicích.

Letošní, sedmý ročník veletrhu odborné a populárně naučné literatury nese podtitul Tam a zase zpátky a zaměřuje se na cestovatelství a etnologii. Součástí akce proto bude i samostatná expozice zbroje čerkeských bojovníků a také výstava historických fotografií Kavkazu z poslední třetiny 19. století.

Z Tbilisi do Pardubic

Čerkeskou zbroj věnoval pardubickému muzeu v roce 1888 Josef Boháč, rodák z Pardubic. „Tento mladý inženýr se v roce 1876 vydal do Ruska za podnikáním a zamířil na území dnešní Gruzie,“ vysvětluje historik Východočeského muzea Jan Tetřev. „Josef Boháč na východě stavěl železnice, což byl tenkrát dobrý job, protože odborníků v tomto oboru bylo tehdy v Rusku málo. Josef Boháč zbohatl, dokonce se stal majitelem dolů na železnou rudu a železáren na výrobu kolejnic,“ dodává Jan Tetřev.

Detail pušky ze souboru čerkeské zbroje

Poté, co Josef Boháč na Kavkaze ovdověl, mu místní lidé našli novou ženu. „Byla to čerkeská kněžna, dcera polního maršála Abašidzeho a svatba se konala přímo v Tbilisi,“ uvádí Jan Tetřev. „Jako svatební dar dostal Josef Boháč od svého tchána zbroj čerkeských bojovníků. Když v roce 1888 přijel do Pardubic, tuto zbroj věnoval nově vznikajícímu muzeu,“ dodává historik.

Čtěte takéNa pardubickém zámku pavouky nevyhánějí. Naopak

K souboru čerkeské zbroje patří velmi zdobná přilba, puška, štít, kinžál, ale také vykládané sedlo nebo kroužková košile. „Do Čech se Josef Boháč ještě jednou vrátil, stýskalo se mu po vlasti. Plánoval pak ještě jednu cestu, ale tu mu překazily zdravotní potíže. Když byl v Petrohradu, dostal rychlý zápal plic a také tam zemřel. Soubor, který Josef Boháč věnoval našemu muzeu, bezesporu patří k tomu nejcennějšímu v kolekci zbraní a militarií,“ uzavírá kurátor sbírky zbraní Východočeského muzea Jan Tetřev.

Detail štítu čerkeské zbroje
autor: BRA
Spustit audio