Východočeské muzeum vybuduje nový depozitář. Bude sloužit i veřejnosti

8. březen 2017

Na okraji Pardubic, v Ohrazenicích, vyroste nový moderní depozitář. Právě v něm uloží Východočeské muzeum, které sídlí na pardubickém zámku, své sbírky.

V novém moderním komplexu vzniknou i další pracoviště. „Vytvoření moderního digitalizačního pracoviště, kde se může pracovat se sbírkami, badatelny pro badatele a zároveň dostatečné kapacitní uložení našich sbírkových předmětů s adekvátními klimatickými podmínkami,“ vysvětluje ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Muzeum má v tuto chvíli přes stovky tisíc sbírkových předmětů. Do nového depozitáře se přesune celá jedna třetina.

„Je to zhruba 700 tisíc různých kousků, mezi které patří i velké objemné předměty, jako jsou skříně a různý jiný nábytek. Nutné je to, protože doposavad je máme uložené buď provizorně, nebo v depozitářích na pardubickém zámku. Tam je tendence, aby prostory fungovaly nějakým způsobem pro návštěvníky, ne jako depozitáře,“ dodal Libánek.

Na zámku se uvolní prostory, vzniknout má i nový okruh pro návštěvníky

Muzejníkům se tak uvolní ruce k tomu, aby vybudovali na zámku například nové konzervátorské dílny nebo třeba i nový návštěvnický okruh.

„Tady se musí skutečně připravit návštěvnický okruh, který využije maximálně potenciál zámku, jeho sklepení, jeho reprezentativních prostor i valů, aby přiblížili dnešním lidem, jak Pernštejnové žili v době, kdy ovlivňovali středoevropskou politiku a patřili k nejmocnějším a vládli z Pardubic. To je pro Pardubický kraj velmi zajímavé,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek z KDU-ČSL.

Druhé patro nového depozitáře

Východočeské muzeum dále řeší i uskladnění archeologických nálezů, ty už se taky nikam nevejdou a navíc budou přibývat. Nový depozitář v Ohrazenicích takové prostory už nenabízí, proto se uvažuje o variantě rekonstrukce jedné z vedlejších budov.

„Ale ideální stav je mít separátní zvláštní depozitář pro archeologický materiál, a to je součástí jiného projektu, který je teprve připravován,“ říká ředitel muzea Tomáš Libánek.

Nový depozitář bude podle Libánka částečně otevřen i pro veřejnost: „Depozitáře, kde jsou sbírky uloženy, jsou ze zákona nepřístupné pro veřejnost. Nicméně umíme nastavit režim, kdy je ukážeme, za jistých podmínek je tam provedeme, počítáme, že tuto věc budeme dělat. Zároveň tam bude badatelna, kam budou moct lidé přijíždět.“

Další částí nového depozitáře má být digitalizační pracoviště, protože muzeum chce prezentovat své sbírky i ve virtuálním světě, částečně to dělá už dnes. „Bude možné se tam se všemi materiály seznámit. Naším cílem je digitalizovat všechny sbírky, aby badatelé nemuseli jezdit, ale z pohodlí domova si mohli bádat,“ říká Tomáš Libánek

Stavba nového depozitáře bude stát skoro 95 milionů korun, z toho 80 milionů zaplatí evropská dotace. Stavět se začne už na konci tohoto roku.

autor: KUB
Spustit audio