Východočeskou galerii možná čeká stěhování do Automatických mlýnů. V plánu je i most přes Chrudimku

30. listopad 2017

Automatické mlýny v Pardubicích už jsou zase na prodej. Ale pouze levá část historické budovy, právě ta je dílem slavného českého architekta Josefa Gočára.

Zájem o objekt projevil Pardubický kraj, který tam chce přestěhovat ze zámku Východočeskou galerii

„Pokud by se to podařilo, tak je to úžasný krok pro budoucnost, protože ten objekt skutečně nemá obdobu. Jsou tu krásné jiné památky, ale tím postavením u řeky na nábřeží, to ho předurčuje k tomu, aby byl takhle využit,“ říká architekt Petr Všetečka.

K pardubickým Automatickým mlýnům možná povede most pro pěší přes řeku Chrudimku. I ten je součástí návrhů Petra Všetečka a Josefa Pleskota. Oba architekti jsou autory dlouhodobé vize proměny pardubického zámku a z něj by se právě do historické budovy Gočárových mlýnů měla přestěhovat Východočeská galerie. Objekt mlýnů je podle nich nejvhodnějším prostorem.

„Tihle velcí architekti řekli, že nápady Východočeské galerie v muzejním prostoru nejsou vhodné a že by bylo lepší, aby se hledal nový prostor,“ říká majitel Automatických mlýnů Lukáš Smetana.

Vizualizace: Možná podoba budovy mlýnů pro Východočeskou galerii

Myšlenka galerie v objektu se mu líbila od začátku, a proto chtěl nejprve levou část historické budovy Pardubickému kraji pronajmout a to třeba na padesát let. Jenže to s sebou nese hned několik problémů.

„Bylo mi naznačeno, že v České republice není žádný vhodný příklad na ukázání toho, že by někdo si mohl pronajmout objekt na tak dlouhou dobu. Po dobu padesáti let objekt projde rekonstrukcí a ten právní vztah se bude těžko definovat,“ vysvětluje rozhodnutí prodat část budovy Lukáš Smetana.

Pardubický zámek čekají revoluční změny

Zámek Pardubice

Z renesančního objektu se totiž možná stane kulturní památka evropského formátu. Pardubický kraj, který je zřizovatelem zámku, oslovil tři renomované architekty, aby vymysleli, jak by zámek mohl v budoucnu fungovat.

Vlastník objektu má ale několik podmínek: „Jedna je ta, abychom byli při zadání té studie a projektu a ten projekt bude nevypověditelný a nezastavitelný a druhá, to je fungování galerie. Mám pochybnosti o stávajícím vedení Východočeské galerie, jestli to vede dobře nebo špatně.“

Architekty si na zpracování vize pozval Pardubický kraj, který musí nejprve od majitele Gočárových mlýnů historickou část objektu odkoupit. Krajským zastupitelům předloží svůj návrh už 12. prosince na výjezdním zasedání ve Svitavách.

Spustit audio