Vyder přibývá. Rybářům přes zimu způsobily statisícové škody

14. květen 2018

Z přibývání vyder říčních mají těžkou hlavu rybáři. V Žamberku vydry během zimy rybářům způsobily škody za statisíce korun.

Kormoráni ročně rybářům způsobí škody za miliony korun. I proto se proti nim majitelé vodních ploch nejrůznějšími způsoby brání. V posledních letech se ale do české přírody vrací další zvíře, proti kterému jsou rybáři už téměř bezmocní - vydra říční. Například majitelé menší nádrže u Žamberka na Orlickoústecku zjistili, že jim vydry přes zimu vylovily celý rybník.

Menší ochrana pro bobry. Kraj povolil ničení hrází, ale jen někde

 Nedaleko obce Lenora na Prachaticku pokáceli bobři několik desítek stromů na břehu Vltavy

V Pardubickém kraji začnou platit mírnější pravidla ochrany bobrů. V některých případech bude možné ničit jejich nory a stavby. Je to opatření, které má snížit třeba riziko záplav nebo zatopení silnic. Bobří hráze totiž můžou na řekách fungovat jako neovladatelná přehrada.

„Jako rybáři se tomu nemůžeme nijak bránit, můžeme jenom přihlížet a počítat škody, říká majitel rybníků Milan Plundra. „Na podzim jsme sem nasadili padesát sumců a z jara jsme nevylovili ani jednoho. Z tří tisíc kaprů, které jsme nasadili loni, zůstalo v rybníku pět kusů.“

Po řádění vyder říčních už v rybníku moc života nezůstalo. „V minulých letech byl rybník plný žab, čolků a mloků a při jarním výlovu tu nebyla ani žabička. Je vidět, že když už nejsou ryby, tak jako potrava slouží i žáby,“ dodává smutně Milan Plundra.

Rybáři i přesto rybník znovu napustili a nasadili tři tisíce plůdků kapra.

Problémy s vydrami nemají jen rybáři na Žambersku, ale například i v Podkrkonoší vydry rybářům doslova vyčistili některé rybníky a škody šplhají do statisíců korun. Za škody způsobené vydrami ale mohou rybáři žádat od státu náhradu.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio