Výhled nejen na bývalé popraviště nabízí rozhledna na Šibeničním vrchu

12. leden 2021

Na Šibeničním vrchu nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku v Plzeňském kraji stojí nová rozhledna, postavená v letech 2009 až 2010. Je vysoká 21,5 metru a výhled je z ní opravdu krásný. Mimo jiné i na bývalé popraviště, které se nacházelo na místě, kde dnes stojí přečerpávací stanice vodovodu.

Název Šibeniční vrch může v některých z nás probouzet nepříjemné pocity vyvolané představou poprav prováděných v minulosti na těchto místech. Ve skutečnosti je dnes ale radost se na něj vydat. Na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna stojí totiž rozhledna s okouzlujícím výhledem do kraje. Je odtud vidět celé pásmo Českého lesa, počínaje Přimdou a konče Čerchovem, dále vrcholky Šumavy, Sedmihoří a třeba i vrch Trnný nad Holýšovem.

Podle bývalého místostarosty Horšovského Týna a zároveň bývalého předsedy Sdružení pro výstavbu rozhledny na Šibeničním vrchu Luďka Thomayera, mělo město hrdelní právo již od 14. století. A protože má Šibeniční vrch vrcholy dva, byly exekuce prováděny na nižším z nich, který je blíže k městu a z něhož bylo vidět na radnici, odkud konšelé dávali k popravě znamení.

Panoramatický výhled z rozhledny na Šibeničním vrchu, nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku

„Zachoval se dokonce i ceník výkonu mistra popravčího, kterého si místní měšťané půjčovali z královských měst Stříbra a Klatov,“ dodává Luděk Thomayer. Po třicetileté válce se situace zhoršila natolik, že si Horšovský Týn nakonec musel najmout kata vlastního.

Původně na Šibeničním vrchu stávala i kaple Panny Marie Lurdské, a to až do poloviny 60. let minulého století, kdy ji vojáci z nedalekého cvičiště vyhodili do povětří.

Každý schod rozhledny má své jméno

Abyste se dostali až na vrchol nově vystavěné rozhledny, musíte nejprve zdolat 65 schodů. Každý schod přitom nese jméno přispěvatele. Při stavbě rozhledny bylo totiž rozhodnuto, že budou jednotlivé schody nabídnuty zájemcům, kteří tím přispějí na její vznik. Jejich jména je možné si přečíst také u vstupu na rozhlednu na informační tabuli.

Na rozhlednu na Šibeničním vrchu se dostanete ideálně automobilem z osady Lazce, odkud je možné zajet až přímo k vyhlídkové věži. Anebo se na vrch můžete vydat i pěšky z Horšovského Týna po značené cestě.

Spustit audio