Vyhlídka z Astronomické věže Klementina nabízí pohled na nejkrásnější památky Prahy

Klementinum založili jezuité po příchodu do Čech v roce 1556. Od počátku v areálu provozovali školu, v roce 1622 povýšenou na univerzitu. Kromě tříd a prostor pro řádovou komunitu si v Klementinu vybudovali také knihovnu, tiskárnu, lékárnu, divadlo a samozřejmě chrámové stavby.

Klementinum pohledem z Mariánského náměstí

Dnes je Klementinum sídlem Národní knihovny. K nejatraktivnějším bodům při prohlídkách Klementina patří Barokní knihovní sál s překrásnou freskovou výzdobou a několika historicky cennými velikými glóby. Astronomická věž, vysoká 68 metrů, z níž je nádherný výhled na historické centrum Prahy a Meridiánová síň, která je unikátní místností, dříve využívanou k určování poledne.

Národní knihovna sídlí v Klementinu, čtenářem se může stát každý občan starší 15 let

Denní teplotní měření jsou v Klementinu zaznamenávána soustavně od roku 1775. Jedná se o nejdelší pozorování tohoto druhu na světě. Od roku 1784 pak byly všechny hodnoty zaznamenávány 3x denně.

Uprostřed snímku, v prostředním ze 3 oken, jsou dnes prováděna pravidelná klimatologická měření

Astronomická věž byla postavena v roce 1722. Na jejím vrcholu stojí socha Atlanta nesoucího nebeskou sféru, z dílny Matyáše Bernarda Brauna. Návštěvníci Klementina mohou ve věži vystoupat do výšky 52 metrů a vyjít na ochoz věže, odkud se jim naskytne jedinečný pohled na Prahu a její nejkrásnější památky: areál Pražského hradu, Národní divadlo, Prašnou bránu a desítky dalších.

Z ochozu Astronomické věže máte Prahu jako na dlani
Spustit audio