Výjimečné křížaly z Trhové Kamenice. Mají chuť, nápad a jsou plné slunce
Manželé Blanka a Václav Slavíkovi udělali před deseti lety životní rozhodnutí. Rozhodli se změnit práci i celkový životní styl.
„Jeli jsme v autě a přemýšleli o tom, co by nás bavilo. Zeptala jsem se manžela, jestli by nechtěl sušit ovoce. A on řekl, že v žádném případě. Přece nebude loupat jablka. Nakonec ale postavil pec na sušení ovoce a začali jsme sušit. Inspiraci jsme získali mimo jiné i na Veselém kopci, kde mají historickou sušárnu,“ popisuje Blanka Slavíková. Svého rozhodnutí ani jeden nelituje.
Správnou křížalu nezlomíte
„Správná křížala, když ji ohnete, tak se nezlomí, musí být vláčná. A když ji zmáčknete, tak z ní nesmí vytéct ani kapka. Takové křížaly děláme. Ale já mám úplně nejraději křížaly v podobě chipsů. To jsou přesušená jablíčka, která úplně praskají a jsou opravdu jako ta brambůrka,“ směje se Václav.
Jablka musí být na sušení vyzrálá, plná slunce. To je hlavní podmínka. V sadech se podle Blanky Slavíkové sklízí ovoce předčasně, aby vydrželo. Na sušení je to ale zcela nevhodné. „Když tam není slunce, křížala je o ničem,“ tvrdí Blanka a pokračuje:
„Nejlepší hrušky na světě jsou z naší zahrady, která je kilometr nad Macochou, a tam rostou úžasné hrušky. Když se urodí, máme na celý rok vystaráno. Jinak kupujeme v místních sadech.“
Višně a třešně jsou pro zlost
„Ze začátku jsme sušili i třešně a višně, ale jak na to začnu vzpomínat, tak mě z toho jímá hrůza. To je strašná práce, každá třešeň je individuální, omývá se, vypeckovává, rozkládá na plata a suší. Tuhle práci jsme museli opustit,“ líčí Václav.
Meruňky jsou podle Slavíků zvláštní v tom, že i když jsou vyzrálé a krásné, po usušení mají trpkou chuť. A navíc ztmavnou. „Krásně barevné a lákavé meruňky z obchodu jsou totiž sířené. A to my neděláme,“ vysvětluje Blanka Slavíková.
Ovocné placky jsou raritou
Manželé Slavíkovi se proslavili svými sušenými ovocnými plackami. „Placky děláme i z rybízu, jahod nebo višní. Nejdřív ovoce rozmixujeme. Pak metlí v nádobě rozšleháme na pyré. Po rozmixování nalijeme na plato do sušičky a sušíme. Vznikne placka, která se sroluje do válečku. A na trhu pak chodí pánové a ptají se, co je to za klobásu,“ smějí se manželé Slavíkovi. A jak vznikl nápad vytvořit tuto raritu?
„Inspirovala jsem se receptem od jedné paní z Brna. Ale lidi na jarmarcích nám říkají, že něco podobného viděli v Arménii, kde se tomu říká ovocná kůže. Ale v Arménii dělají placky jen ze šťávy. My plackujeme z poctivého sušeného ovoce,“ říká Blanka Slavíková.
Jakým způsobem zkonstruoval Václav Slavík sušičku na ovoce a kde čerpal pro tradiční zařízení inspiraci? Poslechněte si v záznamu pořadu.
Související
-
Sušené ovoce nebo pickles - zdravé způsoby konzervace, které známe díky našim předkům
Jak si naši předkové poradili s uchováváním potravin, když neznali ani mrazák, ani lednici? Jejich možnosti byly omezené. Jejich recepty se teď vrací do moderního života.
-
Ze stromu bleskově do sklenice. V zavřenině vydrží švestky i rok
Jak uchovat švestky a další ovoce bez mrazáku či sušičky? Máme pro vás tip. Zkuste zavřeninu. Ovoce přímo ze stromu dejte do šroubovací sklenice a okamžitě uzavřete.
-
Staré ovocné odrůdy jsou teď hitem. Návrat do starých časů prosazuje i zahradník z Mravína
Zahradník Jaroslav Vintera z Mravína je jedním z největších pěstitelů denivek u nás. Jeho další láskou jsou staré odrůdy stromů, které vysazuje v Pardubickém kraji.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Anglický humor, který léčí! A nestárne...
Vladimír Kroc, moderátor


Doktor v domě
Populární humoristická kniha ze života mediků, lékařů a jejich pacientů. Čte Aleš Procházka, režie Vlado Rusko.