Výměna kloubu: až tři roky. V covidu odložené operace prodlužují čekací doby

6. březen 2023 10:22

Často několik měsíců, ale někdy i let čekají někteří pacienti na plánovanou operaci. V řádu týdnů jsou lhůty také na různá vyšetření. Problém přitom trvá už delší dobu a zkrátit termíny se zatím u některých výkonů příliš nedaří. Neplatí to jen pro nemocnice v Pardubickém kraji.

Redaktor Josef Ženatý zjišťoval informace ze všech pěti nemocnic v Pardubickém kraji a nejdéle se čeká na náhradu kyčelního kloubu, tzv. endoprotézu. Na ortopedii v Pardubicích to aktuálně mohou být až tři roky, v Litomyšli až dva roky. Jde ale o neakutní případy, pokud je zákrok potřeba neodkladně, dostane pacient termín dřív.

Pokud jde o některá vyšetření, tak třeba na magnetickou rezonanci se v regionu čeká čtyři až šest týdnů, na kolonoskopii od tří týdnů do dvou měsíců, na artroskopii se také čeká v řádu měsíců. U vyšetření to většinou záleží na konkrétní nemocnici a její vytíženosti.

Náhrada kolenního kloubu, čekací doba podle kraje, rok 2021

Na výměnu kyčelního kloubu se čeká až tři roky. I to je vedlejší efekt pandemie covidu, která úplně změnila chod nemocnic. Neakutní výkony se odkládaly, personál skoro ze všech oddělení se musel starat o pacienty s koronavirem, operativa byla výrazně utlumená.

„Já jsem čekala na operaci výměny plotýnek v krční páteři od srpna. První termín jsem měla v listopadu. Ten se neuskutečnil kvůli covidu. Potom jsem měla další termín v únoru a ten byl ještě jednou posunut na začátek března. Bylo to kvůli covidu, dá se to asi pochopit, nedalo se to asi jinak vyřešit,“ přidává zkušenosti s odkládáním operace paní Blanka z Pardubic. Těch přibližně sedm měsíců byla paní Blanka na neschopence doma na kapačkách.

Využíváme veškerou kapacitu.
Norbert Barek, náměstek léčebné péče

Jak čekací doby zkrátit? Nemocnice v Pardubickém kraji moc možností nemají, protože kapacity jsou plné. „Nemocnice Pardubického kraje už nyní využívají veškerou kapacitu, kterou mají k dispozici, a tím se snaží dohnat manko způsobené pandemií covidu, což se nám na většině oddělení daří a jsme schopni tu čekací lhůtu vrátit na úroveň před pandemií,“ říká náměstek léčebné péče Norbert Barek.

Je potřeba dodat, že u mnoha zákroků nebo vyšetření se skutečně doby čekání podařilo zkrátit, u jiných ale ne. Podle některých lékařů by situaci pomohlo zlepšit zajištění dostatečného počtu zdravotnického personálu. Což ale není problém jednotlivých nemocnic, ale celého zdravotnického systému v Česku.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související