Výměna kyčelních kloubů. Život po endoprotéze kyčelního kloubu = život bez omezení?

9. srpen 2018

MUDr. Roman Umlauf, primář Ortopedického oddělení nemocnice v Náchodě v naší radioporadně na téma: výměna kyčelních kloubů.

Byla vám voperována náhrada kyčelního kloubu a chtěli byste se dozvědět o pooperační fázi více, než vám řekli v nemocnici? Nebo vás operace teprve čeká a chcete se připravit?

Lékaři při operaci (ilustrační foto)

Kyčelní kloub je největší kloub v lidském těle a je tvořen spojením kosti stehenní s kostí pánevní. Je to kloub jednoduchý (složený pouze ze dvou kostí), ale díky silným vazům, které kostní spojení obklopují, zároveň také nejpevnější. V rámci dolní poloviny těla má největší rozsah pohyblivosti.

TEP kyčle je zkratka pro úplnou náhradu kloubu (totální endoprotézu). Jedná se o umělou náhradu hlavice kosti stehenní a jamky kosti pánevní. Podle rozsahu poškození lékař rozhodne, zda stačí nahradit pouze hlavici stehenní kosti nebo zda je i kloubní jamka (v pánevní kosti) natolik poškozena, že bude nutná i její náhrada.

Operační sály

Úplná náhrada označuje náhradu obou na sebe přiléhajících ploch (jamky i hlavice).

V dnešní medicíně existuje velké množství tvarů, použitých materiálů i operačních přístupů. Endoprotézy mohou být kovové, polyethylenové, keramické nebo vyrobené z kombinace těchto materiálů. Některé implantáty se do kosti upevňují s použitím kostního cementu, jiné bez něj. Zpravidla se cementované endoprotézy implantují starším pacientům a necementované mladším.

Operační sál

Ihned po operaci budete převezeni na jednotku intenzivní péče, kde vám budou podávány protizánětlivé léky, léky proti bolesti a monitorovány životní funkce. Pokud nedojde ke komplikacím, druhý den vás převezou na standardní pokoj. Jako prevence tromboembolické nemoci jsou vhodné kompresní punčochy.

Cvičení po operaci
Několikrát denně je nutné vstát z postele a chodit s berlemi, raději častěji po menších vzdálenostech. V mezičase je potřeba cvičit nejen operovanou končetinu, ale i celé tělo vleže a vsedě na posteli.

Čeho se vyvarovat po operaci?
Je nezbytně nutné dávat pozor na pohyby v operovaném kyčelním kloubu, aby nedošlo k uvolnění kloubní náhrady z jamky. Tyto zásady je nutno dodržovat minimálně tři měsíce po operaci.

Pacient po operaci TEP kyčelního kloubu nesmí dělat tři základní pohyby (a jejich kombinace):
Rotace v kyčelním kloubu - především nevytáčet špičku zevně
Pokrčování kyčelního kloubu nad 90° - hluboký sed (zavazování tkaniček, ohýbání k zemi)
Zvedání natažené dolní končetiny do vzduchu
Zakázanou kombinací všech těchto pohybů je dávat nohu přes nohu!

autoři: Milan Baják , Blanka Malá
Spustit audio

Související