Výpravčí z Vraňan za nehodu nemůže

14. červenec 2008

Bez trestu odešel dnes od mělnického soudu výpravčí z Vraňan na Mělnicku. Podle obžaloby špatně vyhodnotil telefonickou výzvu policisty a nezastavil dopravu na trati, kde došlo k simulované dopravní nehodě. Rychlík, jedoucí z Prahy do Děčína tam pak narazil do auta, odstaveného na kolejích a vykolejil. Při nehodě vznikla škoda převyšující 30 milionů korun a byli zraněni čtyři lidé.

Výpravčí Ladislav Tomek odešel od soudu bez trestu, protože soudkyně Lenka Mrázková neuznala žádný z důkazů, které ji předložila obžaloba. Podle Lenky Mrázkové výpravčí Ladislav Tomek neporušil žádný interní předpis Český drah. S tím ale nesouhlasí státní zástupkyně, která se na místě odvolala ke Krajskému soudu v Praze. Podle ní výpravčí Tomek porušil hned několik drážních předpisů. Například si pořádně neprověřil informaci od policisty. Naopak spokojený odcházel od soudu obhájce obžalovaného muže Karel Babborák. Podle něj soud dokázal, že žijeme v právním státě. Rozsudek přivítal i samotný Ladislav Tomek.

V rubrice Na mušce jsme také zjišťovali, jak chce Správa železniční dopravní cesty předcházet dalším podobným nehodám...

autoři: Patrik Rozehnal , Von , Pavel Pavlas
Spustit audio