Vyřádit se na hřišti, doma pak zachovat klid. Jeden z kladů amerického fotbalu

11. březen 2022

Americký fotbal je v Americe sportem číslo jedna. V České republice se rozvíjí teprve od porevolučních let. Získává si nové příznivce, a podle českých hráčů se mu i u nás blýská na lepší časy.

„Když jsme před patnácti lety s americkým fotbalem v Pardubicích začínali, tak nikdo netušil, co to je. Já jsem se k němu dostal přes jednu počítačovou hru, a také díky tomu, že jsem sledoval v televizi NFL. A chytlo mě to,“ říká prezident klubu Pardubice Stallions Radim Kroulík.

„A já jsem v osmnácti viděl v televizi americký film z toho prostředí. Natolik mě to zaujalo, že jsem si chtěl americký fotbal zkusit. Zjistil jsem, že v Pardubicích je klub amerického fotbalu, zkusil jsem trénink a už jsem zůstal,“ říká dnes už tři a třicetiletý hráč a člen vedení klubu Pardubice Stallions Ondřej Ministr.

Od fotbalu k ragby a americkému fotbalu

Stalo se to v Anglii v 19. století. Fotbalista William Webb Ellis byl znuděný tím, že musí do míče jen kopat. Tak ho zvedl a běžel s ním k bráně. Bylo to sice proti pravidlům, ale hráčům a divákům se to zřejmě zalíbilo a vznikl nový sport ragby. Z ragby se postupně vyvinul americký fotbal, který je z pohledu laika ragby hodně podobný, profesionálové ovšem vidí rozdílů mnohem víc.

„Americký fotbal je velmi taktický sport, ve kterém se uplatní každá postava - hubený, malý, silný i vysoký. Každý má svůj úkol na hřišti. A těch silných potřebujeme v pardubickém klubu opravdu hodně. Jestli má někdo nad sto kilo, bereme ho všema deseti. Je to skvělé, zdravě vybijeme přebytečnou energii a agresi, přitom zuby máme všechny, jsme chráněni helmami, jinak ale můžeme dostat nějakou tu ránu, modřiny a oděrky máme všichni,“ říká Ondřej Ministr.

Pro hráče složitý, pro diváka atraktivní

Během hry je v jeden okamžik na hřišti 11 hráčů z každého týmu – jeden je v útoku, druhý zajištuje obranu. Ten, kdo má zrovna v držení míč, ten je v útoku a snaží se dostat míč směrem k bráně. Obrana se pro změnu snaží udržet území a soupeře nepustit. Fanoušek si užije, stečí pochopit, že jeden tým se snaží dopravit míč do branky a druhý tým mu v tom brání.

Pokud byste chtěli zažít atmosféru amerického fotbalu, podívejte se na webové stránky stallions.cz nebo se zajděte podívat na zápas. „Od dubna začínáme na hřišti Hvězda Pardubice na Dukle. Jinak máme každou středu tréninky od 18 hodin na Pamaku Hůrka Pardubice,“ láká nové sportovce k americkému fotbalu Radim Kroulík.

Spustit audio

Související