Vyrazte na dovolenou jako šnek. Vezměte si dům s sebou!

30. červenec 2018

Dovolená v obytném autě je stylová a plná dobrodružství a svobody. Cestovatel rozhoduje sám o čase, kudy a kam pojede a s kým se vydá na cestu. Navíc už dávno neplatí, že to je jen záležitost letní sezóny.

Pravidla pro jízdu v obytném autě jsou stejná jako pro cestující v osobním autě. Kromě věcí, za jízdy připásejte také sebe i zvířata. „Sedět musí pouze na sedadlech k tomu určených. Zapomeňte na to, že si půlka posádky půjde na hodinu zdřímnout, a ustele si na postelích nebo podlaze. Nepřipoutaný domácí mazlíček by mohl rozptylovat řidiče.“ V případě náhlého zabrzdění, nebo dopravní nehody to může mít až smrtelné následky.

Než se s obytným autem rozjedete:

  1. Před jízdou uzavřete plyn přímo u lahve z boku auta.
  2. Nezapomeňte zavřít všechna okna včetně střešních.
  3. Zajistěte všechny pojistky u skříněk a šuplíků, aby v zatáčkách nevyjely z pojezdů. Nutné je zabezpečit i dveře u lednice.
  4. Samozřejmostí by mělo být sklizení nádobí a dalších volně položených věcí.
  5. Zatáhněte boční schůdky, které byste si během jízdy mohly utrhnout. Moderní vozy už mají na palubní desce kontrolku, nebo akustický signál.
    karavan

Míříme do autokempu

„Ne všude vás s obytným autem pustí, proto je dobré si předem trasu naplánovat a také si zjistit, které kempy jsou pro takové vozy přizpůsobené. Určitě by měly mít přípojku na vyprázdnění nádrže chemického WC,“ připomíná dopravní expert Robert Vacek.

Je dobré si načerpat čerstvou vodu do barelů a nesázet na zásoby z domu, protože se ve vedru voda může zkazit. Vytipujte si v kampu správné podloží pro zaparkování. Obytný vůz je těžký a na písčité, nebo promáčené půdě snadno zapadne.

Zrádné rozměry

Začátečníci by si měli dát pozor na manévrování s autem větších rozměrů. Rozvor u obytného automobilu vyžaduje větší nadjíždění a úzce s ním souvisí i zadní převis. Ten může být u velkých aut třeba i dva metry, což v praxi znamená, že vozidlu při ostřejším zatáčení vybočuje záď.

Větší rozměry pocítíte hlavně v užších silničkách vedoucích vesnicemi. Při zatáčení tak můžete mít zadní část auta až nad chodníkem (pozor nejen na chodce, ale i na sloupky, zábradlí a podobně). Dobré je také vědět, že když někam zacouváte, neznamená to automaticky, že bez problémů zas popředu vyjedete a naopak.

Co by nemělo chybět ve výbavě:

  • dostatečně naplněná plynová lahev (popřípadě dvě)
  • chemie do WC a speciální toaletní papír pro chemické WC
  • klíny na vyrovnání auta
  • doklady, zelená karta, potřebné dálniční známky, smlouvy o zápůjčce
  • malý hasicí přístroj
  • mapa

Užitečné informace si můžete vyhledat na stránkách Asociace caravan clubů. Dobré rady můžete načerpat i přímo v půjčovnách.

autor: Věra Říhová
Spustit audio