Vyrobte si oxymel z mladých pampelišek. Pročistí játra a dodá novou energii

11. březen 2025

Oxymel je recept na prastarý nápoj z bylin, octa a medu. Podle bylinkářky Radky Svatošové je ideální připravit si tento očistný nápoj právě teď, brzy na jaře. Ze země raší mladé lístky prvních bylin. Ideální pro přípravu oxymelu je pampeliška nebo bršlice.

Pampeliška je bylinka, která podpoří a pročistí žlučník, játra, má vliv na dobrou imunitu. Právě teď, v březnu a dubnu, je ideální sbírat mladé lístky, které pučí ze země. Ale pozor, rostlinku vydolujte i s kořenem, abyste se neochudili o to nejzdravější.

Bylinky, ocet a med po třetinách

Vydolujte celou mladou rostlinu pampelišky, kořeny omyjte a zpracujte do oxymelu. Je to lepší způsob, než pojídat syrovou hořkou pampelišku. Jak na to?

Pampeliška

„Vezmu celou rostlinu, omyju, nasekám keramickým nožem a naskládám do zavařovací sklenice. Měli bychom zaplnit bylinou jednu třetinu sklenice. Další třetinu tvoří nepasterizovaný přírodní ocet, například jablečný. Poslední třetinu vyplníte medem. Promícháte, přiklopíte víčkem, ale nedotahujte ho. Oxymel bude mírně kvasit. Poté dejte na temnější a chladnější místo a nechte dva až tři týdny. Potom sceďte přes jemný cedníček a uchovejte v lednici,“ radí bylinkářka Svatošová.

Oxymel se užívá po lžících nebo ho můžete zředit vodou jako sirup. Je to velmi chutný nápoj, ve kterém se propojuje sladká, kyselá a hořká chuť. Výhodou je, že oxymel – na rozdíl od tinktury – neobsahuje alkohol.

Radka Svatošová vytvořila jarní omlazující proces, který nazvala 3 K. Co to znamená? Poslechněte si více v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související