Výročí 17. listopadu: Koncert v Sokolově, pochod v Chebu a program Galerie Supermarket wc

17. listopad 2021 08:35

Česko si připomíná uzavření vysokých škol nacisty a výročí sametové revoluce. Akce k událostem ze 17. listopadu v letech 1939 a 1989 si přichystali ve všech okresních městech v Karlovarském kraji.

Cheb

Lidé v Chebu uctí památku obětem železné opony. Při příležitosti výročí 17. listopadu se sejdou právě u místního pomníku. Akci pořádá Klub českých turistů od 9 hodin 10 minut. Pochod dlouhý zhruba 11 kilometrů zakončí setkání s představiteli města.

„Tady v pohraničí je rok 1989 spojený hlavně s pádem železné opony, proto jsme se rozhodli, že se v 10 hodin sejdeme s dalšími zájemci u Pomníku železné opony na Svatém Kříži, tam si symbolicky zapálením svíčky a položením květiny připomeneme oběti, které tam zahynuly v dobách komunistického režimu,“ přiblížil starosta Chebu Antonín Jalovec z hnutí Volba pro město.

Karlovy Vary

Události 17. listopadu si připomenou i lidé v Karlových Varech. Galerie Supermarket wc nedaleko autobusového nádraží připravila kulturní program, který nabízí návštěvníkům kreativní dílny, výtvarnou tvorbu, divadelní inscenace nebo projekce tematických dokumentů.

Akce Sametové Vary začíná v 15 hodin. Připravené je taky odhalení nové knihobudky Ferdinanda Vaňka.

Sokolov

Sokolov přichystal k výročí sametové revoluce speciální koncert. Balkon Městského domu kultury na náměstí Budovatelů se tak dočasně promění v provizorní podium, na kterém zazní například písně Karla Kryla nebo Marty Kubišové.

Akce začne symbolicky v 17 hodin 11 minut a zazní na ní písně Karla Kryla nebo Marty Kubišové. „Je to v podstatě takový symbolický čas, který připomíná datum, kdy před 32 lety došlo k sametové revoluci. Vystoupí Levoruký Eda s písněmi Karla Kryla a zazní Modlitba pro Martu v podání Lucie Večeřové,“ uvedl mluvčí Sokolova Vladimír Meluzín. Koncert z balkonu Městského domu kultury potrvá zhruba půl hodiny.

Spustit audio