Vysílali jsme z příprav na Jabkancovou pouť v České Třebové

17. listopad 2017

Víte, co jsou to jabkance? A z čeho toto slovo pochází? Rozjeli jsme se do České Třebové na tradiční Jabkancovou pouť a tam dostali odpověď.

Přivítal nás tam Spolek od sv. Kateřiny. Jeho členky umějí ty nejlepší jabkance. Spolek sídlí ve starobylé kamenné Chalupě U Kostelíčka. „Je to jedna z nejstarších chalup v této čtvrti. Ve spolku nás je dneska 38 členů,“ říká předsedkyně spolku Eva Motyčková.

Jabkance nejsou z jablek

Když se řekne slovo jabkance, tak každého, kdo není z České Třebové, napadne, že to bude pokrm z jablek, ale není to tak. Jabkance jsou z brambor. Kde se tedy vzal název jabkance? Dřív se bramborám říkalo zemská jablka. Je to historický název. Byl to pokrm chudých z brambor, tedy ze zemských jablek. Odtud název jabkance.

Společné pečení

Deset metráků brambor se dá o půlnoci vařit. Ve čtyři hodiny ráno se uvařené brambory oloupou a umelou. Umleté uvařené brambory se dají do necek, osolí a tamní muži do nich tak dlouho tlučou tlouky, až se vytvoří gumová hmota. Z té se tvoří kuličky, které ženy rozválí a plní placky sladkým tvarohem. V konečné fázi se naplněné placky upečou, pomastí máslem a posypou cukrem.

Na závěr nesmí chybět recept. A nejsme žádní troškaři... 

Na placky je potřeba 10 metráků brambor a sůl. Na náplň 120 kg tvarohu, 35 až 40 kg cukru a 300 žloutků.

Postup:
Deset metráků brambor uvaříme, oloupeme a nameleme na strojku, mírně osolíme. Poté tlučeme tloukem tak dlouho, až vznikne lepkavé těsto, ze kterého tvarujeme kuličky. Ty pak vyválíme a plníme tvarohovou náplní, kterou jsme vytvořili vymícháním tvarohu, cukru a žloutků. Přehneme a pečeme nejlépe na plotně nasucho jako naše prababičky. Upečené placky pomastíme máslem a pocukrujeme.


Pokud chcete recept na "rodinnou" porci, poslechněte si to zde:

Tradiční Jabkancová pouť se koná 18. listopadu 2017 a Český rozhlas Pardubice z jejich příprav vysílal 3 hodiny. Moderovali Kateřina Fikejzová Prouzová a Zdeněk Novák. 

autor: nov
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.