Vysoké Mýto začíná se sanací starých vrtů. Mohou být nebezpečné

27. září 2017

Vysokomýtská radnice chystá zabezpečení starých hydrogeologických vrtů, které by mohly být nebezpečné pro lidi i podzemní vodu.

Jde ale teprve o začátek, protože podobných vrtů je v okolí města asi jedenáct set. Často jsou navíc ve špatném stavu, nikdo se k nim nehlásí a mohly by být nebezpečné. Vysokomýtská radnice připravuje sanaci prvních dvou starých průzkumných hydrogeologických vrtů.

Průzkumných sond je v kraji hodně a dlouhá léta se o ně nikdo nestaral. Lidé proto mohou narazit na betonové skruže, které nejsou zabezpečené, hluboké přitom mohou být i několik metrů a na jejich dně, kde je ocelové zhlaví vrtu, může být i voda. Na srkužích často není víko a pokud ano, je v něm otvor, kterým by se člověk protáhl.

Hrozí znečištění vody nebo úraz

Nebezpečí starých vrtů je nejen v možném úrazu, ale může také dojít ke znečištění podzemní vody. Přibližně mezi Vysokým Mýtem, Litomyšlí a Poličkou je velká podzemní zásobárna vody, takzvaná Vysokomýtská synklinála a je tedy nebezpečí, že by mohly vrty tuto vodu znehodnotit.

Protože vrty jsou často nezabezpečené, hrozí v podzemním rezervoáru ztráta tlaku. Ten je tam přitom aktuálně poměrně vysoký, protože vodu vyžene až do mýtského vodojemu. A také je nebezpečí kontaminace různými látkami. Ať už ze zemědělství nebo jiného průmyslu, říká nezávislý starosta Vysokého Mýta František Jiraský. „Když to zhlaví vrtu je neuzavřené nebo otevřené, tak tam může spadnout nějaký živočich, nebo tam někdo naleje něco záměrně, nějaký vandal nebo při aplikování umělých hnojiv tam z toho rozmetadla padá hnojivo.“

Zabezpečení čeká desítky vrtů

Z jedenácti set vrtů jich bude potřeba podle starosty zabezpečit několik desítek, přibližně mezi třiceti a padesáti. Některé vrty jsou stále užívané, jiné ne. V současné době odborná firma sepisuje seznam všech sond, které v okolí Vysokého Mýta jsou. Zhruba v listopadu by pak měly začít práce na prvních dvou.

Vysokomýtská radnice získala asi 400tisícovou dotaci z ministerstva zemědělství, a tu použije na zabezpečení těch prvních dvou vrtů, které sanaci potřebují urgentně. O dalších se teprve rozhodne. Nicméně podle radnice by se měl starat především stát, protože vrty hloubily v 70. a 80. letech minulého století státní podniky, které ale už dnes neexistují.

autor: zen
Spustit audio