Vysokomýtské Iveco nastartuje výrobu, kvůli koronaviru stála víc než měsíc

29. duben 2020 14:15

Mimořádná vládní opatření proti šíření pandemie koronaviru se postupně uvolňují. Do běžného režimu se začínají vracet i firmy. Částečně například obnovila provoz Škoda auto a výrobní linky se zanedlouho rozjedou i ve společnosti Iveco BUS ve Vysokém Mýtě.

Podle aktuálních informací by výrobu měli spustit v pondělí, tedy 4. května. Jeden z největších evropských výrobců autobusů provoz zastavil 30. března. A původně vedení firmy plánovalo, že by se zaměstnanci mohli do práce vrátit v polovině dubna. To se ale nestalo, protože by neměli s čím pracovat. Provoz totiž zastavily i další společnosti, které pro Iveco vyrábějí komponenty potřebné k výrobě.

Čtěte také

K provozu se teď dodavatelské firmy začínají vracet, takže zásobování by mělo být plnohodnotně zajištěné. „Situaci u našich dodavatelů denně důkladně monitorujeme. Teď se výrazně zlepšila, proto můžeme přistoupit k restartu výroby už od pondělí,“ řekla mluvčí firmy Iveco Katarína Němcová.

Do práce se tak od pondělí může vrátit až 4000 lidí. Zaměstnanci mohli zvolit dvě varinaty. Buď byli doma kvůli takzvané překážce v práci a pobírali 80 procent platu, nebo si mohli vybrat dovolenou, a pak měli náhradu mzdy stoprocentní.

Pracovníci odchází z ranní směny před tím, než 30. března společnost Iveco ve Vysokém Mýtě přerušila kvůli koronaviru výrobu

Ztráty zatím Iveco přesně vyčíslené to nemá. Loni ale ve Vysokém Mýtě vyrobili víc než 4500 autobusů, měsíčně se tak může vyrobit kolem 380 dokončených vozů. I když byla výroba přerušení, chce společnost svým závazkům dostát a všechny na letošek objednané autobusy zákazníkům dodat.

autor: Josef Ženatý
Spustit audio

Související