Vysoký krevní tlak nebolí, přesto ohrožuje na životě. Včasná léčba je zásadní

3. leden 2023

Pokud se váš krevní tlak pohybuje nad hranicí 140 mm Hg na 90 mm Hg, měli byste zbystřit. Neznamená to ale, že si vyšší hodnotu naměříte jednou a hned poběžíte k lékaři. Problém nastává ve chvíli, kdy máte vyšší tlak opakovaně a v klidovém režimu.

„Když něco zvedáme, utíkáme, pohádáme se s někým, jsme ve stresu, tlak se zvýší, to je přirozené. Problém nastává, když jsou cévy stažené ve chvíli, kdy jsme v klidu. Je proto dobré si pravidelně měřit tlak v klidovém stavu. Tlakoměry jsou dnes už běžně dostupné a to je dobře,“ říká praktický lékař MUDr. Jan Tišer.

Důsledky neléčeného tlaku

Vysoký krevní tlak bývá dědičný, je to vrozené. V takovém případě se mu nedá prevencí příliš předejít, důležitá je léčba. Může to být ale i důsledek nezdravého životního stylu a obezity.

„Jsou případy, kdy pacient zhubne a tlak se dostane do normy, můžeme vysadit léky. Vysoký krevní tlak s nadváhou jednoznačně souvisí. Důsledky se dostaví neohlášeně. Vy si drandíte svůj oběhový systém daleko vyšším tlakem. Jako kdybyste v autě nezařazovali čtyřku a pětku. Túrujete, co to jde, a vaše tělo, stejně jako auto, to dlouho nevydrží.“

To samé se podle doktora Tišera děje u cév. „Cévy jsou stavěné na určitý tlak a jeho zvyšováním dochází k poškození. Cévy reagují na vysoký tlak tak, že mohutní na úkor vnitřního průsvitu. Svalovina bytní směrem dovnitř. Cévy se stahují a krev neproudí do důležitých orgánů v těle tak, jak by měla. Ty se pak hůře dokrvují. V případě mozku mohou být důsledky obzvlášt závažné a nevratné. V horším případě může dojít k prasknutí přetížené cévy či jejímu úplnému uzávěru s fatálními následky, pokud se tak stane v srdci, mozku, nebo oční sítnici,“ varuje MUDr. Jan Tišer.

Proto je dobré všímat si krevního tlaku už v mladším věku, kdy je ještě šance, že cévy zůstanou díky léčbě nepoškozené.   

Syndrom bílého pláště

Se syndromem bílého pláště se MUDr. Tišer setkává velmi často. „U sebe v ordinaci naměřím snad každému pacientovi o 20 jednotek více, než si naměří on sám doma. Každý má podvědomě strach a necítí se dobře, je ve stresu, tlak stoupá. Je to skutečně téměř pravidlo. Proto je pro nás ohromnou pomocí dostupnost domácích tlakoměrů. Měřte si tlak v různých časech a v klidu. Na to už se dá spolehnout. Pokud si nejsme jisti, nainstalujeme holter krevního tlaku.“

Holter dává jistotu

„Holter k monitorování krevního tlaku používáme, když máme pochybnosti o tlaku, když má někdo výrazný syndrom bílého pláště, občas se stává, že má pacient v ordinaci systolický tlak dvě stě a doma sto deset. Holter nám situaci vyjasní. Používáme ho i proto, abychom se ujistili, že jsme správně nastavili léčbu. Podle toho volíme správný lék na tlak. Výběr léků je velmi kvalitní, většina z nich upravuje i další pacientovy neduhy,“ vysvětluje lékař. A jak celá procedura vypadá?

„Pacientovi namotáme manžetu na ruku tak, jak je zvyklý při měření tlaku. Za pas mu strčíme jakéhosi walkmana, je tam i tlačítko, které může zmáčknout ve chvíli, kdy si myslí, že nastala situace, která mu zvýšila krevní tlak. Například se s někým pohádal, štípal dřevo nebo ho rozčílil pořad v televizi. Holter monitoruje krevní tlak pacienta dvacet čtyři hodin v různých situacích,“ popisuje MUDr. Tišer.

Spustit audio

Související