Vyšší parkovné a záchytná parkoviště. Pardubice vytlačují auta z centra

12. březen 2019 08:10

Řidiči v Pardubicích budou za parkování v centru města platit víc peněz. Radnice připravuje úpravu ceníků, i když nakonec zvýšení nebude tak razantní. Město chce navíc vyzkoušet systém záchytných parkovišť.

Dnes řidiči platí v centru města deset až čtyřicet korun za hodinu, ta nejvyšší částka, 40 korun, je přímo na Pernštýnském náměstí. Nový ceník počítá s progresivním zvyšováním částky po hodinách. Takže v červené a modré zóně, což je Karlovina, nábřeží Závodu Míru nebo náměstí Legií nebude první hodina stát deset, ale dvacet korun a za každou další hodinu zaplatí 40 korun. Ve žluté zóně, tedy přímo v centru, bude první hodina místo 20 korun stát 30 a každá další 40. U Grandu a na Pernštýnském náměstí dají řidiči 40 za první a 50 za každou další hodinu.

Hlavním smyslem úpravy je uvolnit parkovací místa v centru pro návštěvníky nebo ty, kteří si tam jen rychle potřebují něco vyřídit.

Nová záchytná parkoviště

Situaci to ale může zkomplikovat těm, kteří v centru města třeba pracují. V centru města totiž žádné velké levné parkoviště není. Spolu s novým ceníkem by mělo v půlce dubna začít fungovat nové záchytné parkoviště v Masarykových kasárnách, to je ve směru na Chrudim, tam je kapacita asi 350 aut. Další možnosti jsou třeba letiště nebo kasárna na Hůrkách.

Kasárna TGM v Pardubicích

Radnice ale nejdřív právě na Masarykových kasárnách otestuje, jestli mají řidiči vůbec o taková zpoplatněná záchytná parkoviště zájem: „V okolí těchto parkovišť se platit nebude, tak jak znám českého řidiče, bude se snažit nejdřív hledat parkoviště ve své docházkové vzdálenosti a samozřejmě se bude placení vyhýbat. Záchytné parkoviště bude za minimální cenu, ale nechceme, aby bylo zadarmo,“ řekl náměstek primátora Petr Kvaš (ODS).

Nový ceník parkování by měl začít platit v půlce dubna, jisté to ale zatím není. Politici to sice projednali a na částkách se domluvili, konečné slovo ale řeknou až příští týden.

Spustit audio

Související