Výstava Devět židovských cest

8. červen 2008

Ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze v Maiselově ulici 15, v Praze 1 je ještě čtyři dny k vidění pozoruhodná fotografická výstava.

Výstava se nazývá Devět židovských cest a nese podtitul Procházky po památkách Čech, Moravy a Slezska. Autorem snímků je Ivan Prokop, který je původně vytvořil jako obrazový doprovod ke knize Jiřiny Chrastilové mapující prolínání židovské a křesťanské kultury na území naší republiky. Knížka provází čtenáře nejzajímavějšími židovskými památkami u nás. Není jejich vyčerpávajícím soupisem, spíše nabízí jakési vodítko, které může pomoci orientovat se v nepřeberném památkovém bohatství naší země.

Kniha je rozdělena do devíti "cest", jež odpovídají vybraným regionům České republiky a jsou dále rozčleněny do konkrétních tras. Fotografie Ivana Prokopa, které knížku doplňují, však představují více než jakýsi dokumentační doprovod. Autor své snímky obdařil nespornou uměleckou hodnotou, a proto se objevují i na samostatné výstavě ve Vzdělávacím a kulturním centru Židovského muzea v Praze.

Třicet barevných fotografií z 26 míst Čech a Moravy vzniklo v letech 2006 - 2008. Většina z nich zachycuje židovské hřbitovy ať již v Praze, Boskovicích, Divišově, Mikulově, Břeclavi či jinde. Objektiv Ivana Prokopa však též působivě zachytil i synagogy, jako například v hlavním městě, Plzni nebo Třebíči stejně jako židovskou školu v Úštěku či brněnskou Vilu Tugendhat.

Fotografie židovských hřbitovů nabízejí působivé variace kamene trávy a stromů. Světlo na nich kontrastuje se stínem, náhrobky jsou jakoby v pohybu. Na jiných snímcích se detaily obrazu až vytrácejí a návštěvník vnímá jen jakýsi dynamický dekor. Obrazy nás vtahují do svého světa, navozují klid a pokoj. I na ostatních fotografiích dominují přírodní barvy zdiva, dřeva, kamene i země. Fotografiím synagog zase vévodí čisté plochy interiérů i exteriérů někdy doplněné černými liniemi stromů.

Výstava fotografií Ivana Prokopa v pražském židovském Centru v Maiselově ulici 15 v Praze 1 byla otevřena již koncem dubna. Shlédnout je ji možno do tohoto čtvrtka 12. června, a to denně od 10 do 16 hodin.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio